ЕС удари „Гугъл“ с €4.125 млрд. глоба

Актуални новини
14:35 - 14 Септември 2022
2097
ЕС удари „Гугъл“ с €4.125 млрд. глоба

Общият съд на Европейския съюз потвърди антитръстовото решение срещу американския технологичен гигант "Гугъл" (Google), дъщерна компания на "Алфабет" (Alphabet), за това, че е използвал мобилната си система "Андроид" (Android) за нарушаване на свободната конкуренция, съобщи Ройтерс. Съдът потвърди глоба от 4.125 млрд. евро, но я намали. Първоначално ЕК настояваше глобата да е 4.34 милиарда евро.

Поводът за производството бе, че таксите за разработчиците на приложения за достъп до Google Play Store могат да достигнат до 30%, като до момента Google не позволява на разработчиците да използват алтернативни системи за таксуване, за да събират плащания от потребителите.

"Общият съд на ЕС до голяма степен потвърждава решението на Европейската комисия, че "Гугъл" е наложил незаконни ограничения на производителите на мобилни устройства, опериращи чрез "Андроид" и операторите на мобилни мрежи, за да консолидира господстващото положение на своята търсачка", обяви европейската съдебна институцията.

"За да отрази по-добре тежестта и продължителността на нарушението, Общият съд на ЕС счита за уместно да наложи глоба от 4,125 милиарда евро на "Гугъл", като мотивите му се различават в определени аспекти от тези на Комисията", посочиха съдиите.

Заради спорните условия, които Google изисква от търговците в „Андроид“, Kindle реши да не продава дигитални книги през мобилното си приложение. В момента книги от компанията могат да се закупят само от компютър, а след това могат да се четат през приложението на мобилен телефон.

В края на юли Google заяви, че ще позволи на определени разработчици на приложения да използват алтернативни системи за таксуване в Play Store, когато събират плащания от потребители в Европа, и това ще позволи намаляване на таксите на разработчиците. Този ход беше представен от Google като първа стъпка за спазване на наскоро приетите правила на ЕС за цифровата икономика, а именно - Актът за цифровите пазари.