ЕС удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

Под ударите на новите наказателни мерки ще попаднат осем лица и организации

Русия
15:20 - 19 Октомври 2022
1959
ЕС удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

Европейският съюз ще наложи допълнителни санкции на Иран заради използването на негови дронове при руски удари срещу Украйна, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Европейската комисия Набила Масрали заяви, че е било постигнато политическо споразумение за това на Съвета по външни работи в понеделник.

Под ударите на новите наказателни мерки ще попаднат осем лица и организации.

Масрали посочи, че Европейският съюз досега е "събрал достатъчно свои собствени доказателства", че Техеран е предоставял на Русия дронове, които да бъдат използвани в Украйна.

Тя добави, че работата продължава в Съвета на ЕС "с оглед на ясен, бърз и твърд отговор на ЕС".

Масрали обаче подчерта, че дипломатическите усилия за възстановяване на ядреното споразумение с Иран "остават неразделна част" от подхода на ЕС към Техеран.

Киев обвини Москва, че използва ирански дронове камикадзе "Шахид-136", които се взривяват при удар, при поредица въздушни удари срещу Киев. Изображения, публикувани в социалните мрежи, показват дронове с делта крило, подобни на иранския модел, които са били използвани при нападението срещу украинската столица .

Държавният департамент на САЩ вече съобщи, че според него ирански дронове са били използвани при атаката срещу Киев в час пик вчера сутринта. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер обвини Техеран в лъжа, когато страната отрече Русия да използва ирански дронове в Украйна.

Лидери от цяла Европа вече предупредиха, че използването на ирански дронове ще доведе до сериозна ескалация на конфликта и вероятно ще бъде повод за налагането на нови санкции срещу Иран.

Русия използва безпилотни летателни апарати, произведени в Иран, поне от август тази година. Става въпрос за дронове камикадзе от типа "Шахид-136".

Тези летателни апарати се движат с ниски скорости на ниска височина, което ги прави лесни мишени за конвенционалната противовъздушна отбрана. В същото време е реалистично да се предположи, че Русия е постигнала известен успех в нанасянето на удари с тях.