ЕС вече се готви да отложи Brexit

След вчерашната еуфория от постигнатото между Брюксел и Лондон споразумение лидерите на ЕС вече се готвят за удължаване на срока

Новини
11:50 - 18 Октомври 2019
2510
ЕС вече се готви да отложи Brexit

Сред привържениците на сделката за Brexit на Борис Джонсън имаше голямо вълнение в четвъртък, когато президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се появи, за да отхвърли поредното забавяне на излизането на Великобритания от ЕС.

Въпреки това зад кулисите лидерите на ЕС вече се готвят да се споразумеят за друго удължаване на срока, ако Джонсън не успее да прокара сделката си в парламента на Обединеното кралство в събота, пише "Бизнесинсайдър”, цитиран от economic.bg.

„Знам, че ще има [удължаване за Brexit], ако гласуването не мине в събота“, заяви висшестоящ европейски източник пред Business Insider в четвъртък.

Други високопоставени служители на ЕС бяха още по-категорични. "Ние ще подкрепим удължаване на Член 50, ако това е необходимо, за да се предотврати сценарий на излизане без сделка", заяви заместник-председателят на Европейския парламент Педро Силва Перейра пред Sky News.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се съгласи с това твърдение, като каза на пресконференция в Брюксел, че „ако има искане за удължаване, ще се консултирам с държавите членки, за да видя как реагират“.

Според условията на закон, приет от членовете на парламента миналия месец, Джонсън ще бъде правно задължен да поиска поредно отлагане на Brexit, ако не успее да осигури подкрепа за сделката си в събота. Този закон беше приет с цел да се предотврати излизането на Великобритания от ЕС без поразумение при сегашния срок за Brexit - 31 октомври.

Както ЕС, така и депутатите знаят, че Джонсън ще трябва да поиска забавяне, което отчасти ще е причината неговата сделка да бъде отхвърлена от депутатите в събота, а някои лидери на ЕС вече се подготвят за поредното отлагане.

Най-вероятният резултат в британския парламент е отхвърляне на сделката на Джонсън, прогнозира "Бизнесинсайдър".

Демократическата ирландска юнионистка партия, която подкрепя правителството на Обединеното кралство, отказва да подкрепи споразумението. Това означава, че Джонсън вероятно ще трябва да спечели подкрепата на около дузина депутати от лейбъристите, за да постигне мнозинство. Прогноза на "Файненшъл таймс", публикувана в четвъртък, твърди, че седмина депутати от лейбъристите биха могли да гласуват за сделката.