Политолог: Ако има "твърд Брекзит" ще пострадат и двете икономики

Ситуацията е същата като през март, когато бившият премиер Тереза Мей се споразумя с Жан-Клод Юнкер

Актуални новини
09:17 - 18 Октомври 2019
1177
Политолог: Ако има "твърд Брекзит" ще пострадат и двете икономики

Ако се стигне до т. нар. твърд Брекзит ще пострадат и двете икономики. Причина за това ще са налагането на мита и инфлацията. Това заяви политологът Георги Киряков пред Би Ти Ви по повод сключената сделка за развод между ЕС и Великобритания.

Според него ситуацията около Брекзит е същата като през март, когато бившият премиер Тереза Мей се споразумя с Жан-Клод Юнкер. Срокът за Борис Джонсън сега е прекалено малък.

"Между двете страни има огромен стокообмен. Така ще се намали и производителността на някои продукти, например компоненти на самолетната компания "Еърбъс", която произвежда на територията на няколко страни", допълни той.

Според Киряков въвеждането на точкова система, при която ако искаш да работиш, трябва да покриеш даден тест, във Великобритания би затруднила хората.

Преводачът Мариана Хил смята, че различното в ситуацията е, че този път председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не разполага с 6 месеца да преговаря и лавира. Според нея решението от вчера е ултимативно.

Освен това Хил обясни, че напъдените от Борис Джонсън консерватори трудно биха се върнали в партията. Въпреки това не изключи подобен сценарий.

По думите ѝ основната опозиция в британския парламент в лицето на Лейбъристката партия също иска сагата Брекзит да приключи.

Хил подчерта, че електронното правителство на Обединеното кралство ще се справи с това да даде статут за пребиваване на гражданите. Според нея и българското посолство в страната има добра кампания за сънародниците ни на Острова.

Преводачът обясни, че последната реч на кралица Елизабет II е била различна и именно, защото тя е "държавният печат", нейните думи могат да повлияят на решението на Уестминстър.