ЕС затяга санкциите срещу Русия след смъртта на Навални

ЕС
12:16 - 19 Февруари 2024
1316
ЕС затяга санкциите срещу Русия след смъртта на Навални

Европейският съюз трябва "най-малкото да затегне" санкциите срещу Русия след смъртта на Алексей Навални, тъй като "полумерките" не са достатъчни, за да спрат руския президент Владимир Путин. Това заяви министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис, цитиран от "Ройтерс".

"Ако Украйна падне, на всички им е пределно ясно: ние ще бъдем следващите. Путин няма намерение да спре, той не би могъл да спре", предупреди той преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел, на която ще присъства и вдовицата на руския опозиционер.

Навални - най-страшният вътрешен противник на Путин, почина в петък в арктическата наказателна колония "Полярен вълк", където излежаваше 30-годишна присъда.

На свой ред германският външен министър Аналена Бербок обяви, че Европейският съюз е напът да приеме своя 13-ти пакет от санкции срещу Русия, който ще бъде насочен към сектора на дроновете.

Нейното изявление също бе направено преди срещата на външните министри от ЕС и дава сигнал за съгласувани усилия за затягане на ограниченията върху технологиите, които биха могли да укрепят военния капацитет на Русия.

Бербок разкри, че санкционният пакет е почти финализиран и ще бъде обсъден между външните министри на Съюза. Целта е новите мерки да влязат в сила от 24 февруари.