Естония обяви Русия за терористичен режим

Естонският парламент също така осъжда използването на въоръжени групи

Русия
17:34 - 18 Октомври 2022
1996
Естония обяви Русия за терористичен режим

Естонският парламент прие днес с 88 гласа изявление, в което осъжда анексирането на териториите на Украйна от Руската федерация и обявява Русия за терористичен режим, съобщи Estonian World.

В изявлението категорично се осъждат военните действия на Русия срещу Украйна и незаконното анексиране на завладените по време на войната територии. Естония никога няма да признае нарушаването на териториалната цялост на Украйна чрез агресии и фиктивни референдуми, се казва в документа. „Нарушаването на закона никога не може да създаде закон. Режимът на Путин със своите заплахи за ядрена атака превърна Русия в най-голямата опасност за мира както в Европа, така и в целия свят“, се посочва още там.

Естонският парламент също така осъжда използването на въоръжени групи, създадени с подкрепата на руските власти, и счита за необходимо въоръжените сили на т.нар. Донецка и Луганска народни републики, създадени от Руската федерация, да бъдат обявени за терористични организации, също както и частната военна компания "Вагнер".