Кремъл: Мобилизацията в Русия още не е завършила

Указът на Путин предизвика голямо безпокойство и накара десетки хиляди руснаци да избягат

Украйна
16:11 - 18 Октомври 2022
1851
Кремъл: Мобилизацията в Русия още не е завършила

Частичната мобилизация в Русия на стотици хиляди резервисти за участие в боевете в Украйна все още не е завършила, макар че много региони вече са приключили процеса, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

"За момента все още няма президентски указ", който да сложи край на мобилизацията, подчерта той пред медиите.

Това изявление беше направено ден след като кметът на Москва Сергей Собянин обяви затварянето на центровете за военна мобилизация в руската столица, които работиха близо месец.

Според оценки на Собянин градът вече е запълнил своята квота от войници, които ще бъдат изпратени да се бият в Украйна, след като на 21 септември президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация.

Указът на Путин предизвика голямо безпокойство и накара десетки хиляди руснаци да избягат от страната, за да избегнат набора, отбелязва АФП.

Миналата седмица руският президент изрази очакване мобилизацията да приключи "след две седмици", като призна, че са били допуснати грешки.

Днес Песков каза, че няколко региона са приключили процеса на мобилизация, но не посочи кои.

"Министерството на отбраната на Русия беше определило квоти за всеки регион. Някои казват, че са завършили този процес", заяви той пред медиите.

Песков обеща руските власти да не мобилизират повече от обявената цел от 300 000 резервисти.