Етиопия пусна втора турбина на най-големия язовир в Африка

В завършен вид централата ще осигурява ток за около 65 милиона души

Новини
16:28 - 11 Август 2022
5284
Етиопия пусна втора турбина на най-големия язовир в Африка

Втората 375-мегаватова турбина на огромния язовир „Възраждане“ (най-големият в Африка), който Етиопия изгражда на Сини Нил, започна да произвежда електричество, обяви етиопският премиер Абий Ахмед, цитиран от Етиопската информационна агенция (ENA).

Министър-председателят изтъкна, че постигнатият досега успех показва, че просперитетът на Етиопия със сигурност ще бъде постигнат. 

Първата от общо тринадесетте турбини на съоръжението, която е със същия капацитет, беше въведена в експлоатация на 20 февруари тази година. В завършен вид най-голямата водноелектрическа централа в Африка се

очаква да генерира общо между 5000 и 6000 мегавата електроенергия, осигурявайки ток за около 65 милиона души. Самият язовир е по-голям от Лондон.

Ръководителят на проекта Кифле Хоро заяви, че 95 процента от строителството е завършено. Степента на готовност на монтажните работи, свързани с производството на електричество, е 61 процента. По думите му плановете са „Възраждане“ да бъде напълно готов до две години и половина. 

Адис Абеба започна изграждането на язовира през 2011 година, предизвиквайки сериозно напрежение със страните по долното течение на Нил - Египет и Судан.

Кайро и Хартум настояват пълненето и използването на съоръжението да бъде предшествано от правнообвързващо споразумение, което да гарантира водната им сигурност. 

Днешната новина идва, след като Етиопия едностранно, без да има споразумение със страните по долното течение, извърши първата и втората фаза на запълване на язовира през последните две години и наскоро започна третата фаза, която ще продължи до септември, отбеляза египетският вестник „Ал Ахрам“. 

„Египет многократно протестира срещу поведението на Етиопия на регионално и международно равнище, като последното такова действие беше трето поред писмо до Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) през юли във връзка с третото едностранно запълване“, отбелязва изданието. Египетският външен министър Самех Шукри определи продължаващото пълнене като ясно нарушение на международното право и на Принципната декларация, подписана от Етиопия, Судан и Египет през 2015 година. 

Египет страда от недостиг на вода от години. В края на февруари т.г. премиерът Мостафа Мадбули официално обяви, че е достигнато състояние на водна бедност.

Населението надхвърля 103 милиона души, а наличните водни ресурси са 62 милиарда кубични метра, от които 55 милиарда кубични метра идват от река Нил. 

Спорът между трите държави не намира решение вече цяло десетилетие. Последният кръг от неуспешни преговори се проведе с посредничеството на Африканския съюз (АС) в столицата на Конго, Киншаса през април 2021 година.