Ето ги тарифите на корумпираните митничари

Разбитата банда на „Калотина” разработвана 9 месеца, таксата за пренос на хероин била по 1000 евро на кило

Новини
21:49 - 14 Февруари 2020
13243
Ето ги тарифите на корумпираните митничари

Арестуваните при мащабната акция на МВР цяла смяна митничари от Калотина начело с началникът им Райчо Соколов са били разработвани от службите за сигурност още от месец май 2019 г. Това разкри в интервю пред Сашо Диков шефът на гражданското сдружение „Антимафия” Григор Здравков, който има дългогодишен стаж в митниците.

Според Григор Здравков не само митничарите и техния началник Райчо Соколов са прибирали подкупи, за да пускат съмнителни товари през границата: „Това не може да стане без представители на „Гранична полиция”, те задължително участват! Обаче първоначално задържаните полицаи натопиха митничарите”.

Шефът на митницата в Калотина и подчинените му митничари са прибирали тлъсти подкупи

Григор Здравков оповести, че тарифите за подкупи в митниците отдавна са фиксирани, а част от събираните рушвети заминават към началниците в Агенция „Митници”.

„Таксата за пренос на килограм марихуана през Югозападна Митница е 50 евро, килограмът хероин струва 1000 евро. За получаване на пощенска пратка извън пределите на Европейския съюз се плаща от 20 лева нагоре. 1000 евро струва бързото обмитяване на арабското карго, а китайското достига до 2 000 евро”, твърди Григор Здравков.

Според него, най-оборотната престъпна схема за митническа измама в момента е китайско карго да се обмитява като турско на много по-ниска тарифа.