Мълния в Lupa.bg: Шофьор на Ваньо Танов сред арестуваните на Калотина (ВИДЕО)

Криминално проявеният Спас отговарял за разпределението на корупцията на два ГКПП-та

Общество
12:50 - 09 Февруари 2020
19638
Мълния в Lupa.bg: Шофьор на Ваньо Танов сред арестуваните на Калотина (ВИДЕО)

Личният шофьор на покойния бивш шеф на митниците Ваньо Танов е сред арестуваните корумпирани митничари на ГКПП „Калотина”, научи ексклузивно Lupa.bg от свой човек в агенцията.

Сгащеният се казва Спас и е криминално проявен. Лично митничар №1 Ваньо Танов си го избрал за свой шофьор. Според нашия източник в Агенция „Митници” Спас отговарял за разпределението на корупцията на два ГКПП-та: Калотина и Свиленград. Повече яснота по темата можеше да внесе Ваньо Танов, но бившият топ полицай се спомина ненадейно на 29 февруари 2016-а.

В събота спецсъдът остави в ареста 7 митничари от общо 30, арестувани на Калотина за корупция. Специализираният наказателен съд няколко часа гледа мерките на продажниците, които на 6 февруари при зрелищна акция бяха арестувани на ГКПП-то със Сърбия. Те са обвинени за това, че са вземали такса "почерпка" от началото на 2019 г.

Пред журналисти прокурорът Калин Стоилов каза, че на 20 от общо 30-те служители е повдигнато обвинение, предаде БГНЕС.

Корумпягите в съдебната зала

"Обвиняемите са 20 души. По отношение на 7-те задържани, сред които е и ръководителят на митническия пункт и престъпната група Райчо Соколов, е внесено искане за задържането им под стража. Останалите са обвинени за участие в групата. По отношение на останалите 13 са наложени различни мерки за неотклонение - гаранции и подписка", обясни той и добави, че 9 от корумпягите са пуснати под гаранция от по 5000 лв. на човек, а четирима са с подписка.

При зрелищната спецакция на 6 февруари на граничния пункт бяха задържани 30 митничари, включително и началникът на пункта Райчо Соколов. Повдигнати им са обвинения за взимане на рушвети.

Така цяла смяна митничари, които взимали рушвети от шофьорите, за да ги пропускат, отиде зад решетките. Мизата за леките автомобили била 10-20 евро, а за тирове и камиони тръгвала от 50 евро и стигала до 1000 евро в зависимост от товара, разкриха от МВР и прокуратурата.

Райчо Соколов има 30 г. стаж на браздата

Бандата на митничарите била много добре структурирана. Те прибирали рушвети абсолютно всеки ден, като имали свои хора в различните схеми. Определена част от сумите отивали при шефа на митница „Калотина”, но части оставали за всеки от групата, станало ясно в хода на разследването. Самият Райчо Соколов работи в митниците и е спец по линия на контрабандата и наркотрафика. Трудовият му стаж е близо 30 години.

Според показания, направени от част от задържаните 30 митничари, всеки ден до шефа на митницата трябвало да пристигат 5 000 лева. Началникът на ГКПП „Калотина” също е сред арестуваните.

Засега криминалистите не обявяват каква сума е открита при обиски в домовете на задържаните служители, сред които има и гранични полицаи. Основният обект на рекет от страна на митничарите са били тираджиите, както и куфарните търговци. Митничарите си затваряли очите и за трафик на големи количества цигари. Според информация от близки до разследването, през ГКПП „Калотина” съществували няколко канала - за прекарване на огромни суми недекларирани пари към Сърбия, за оръжейни пратки, за трафик на културно-исторически ценности.