Ето ги всички кандидат кметове на ГЕРБ ( снимки + визитки )

Новини
05:17 - 12 Септември 2019
60731
Ето ги всички кандидат кметове на ГЕРБ (снимки+визитки)

Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди на своето заседание, приключило късно снощи, кандидат-кметовете на партията за всички областни градове. До финалната процедура се стигна, след като преди това областните структури на партията бяха натоварени от лидера Бойко Борисов сами да изберат свои кандидати по райони.

Това лято премиерът обяви нова ера в ГЕРБ, след като разжалва дългогодишния си заместник Цветан Цветанов. Безспорно най-голямата изненада е решението на ГЕРБ да подкрепи на кметските избори тази есен „вечния” кмет на Монтана Златко Живков.

На заседанието си най-висшия орган на ГЕРБ взе и друго революционно решение – кампаниите на кметовете ще се финансират със средства от партийната субсидия. По време на кампанията няма да се приемат дарения, доброволни вноски от членове на партията и дори участие с лични средства на кандидатите за местна власт. За последното изрично е настоял Бойко Борисов. Ето всички 27 кандидатури на ГЕРБ за кметове на областните градове.

Благоевград – Атанас Камбитов

Роден е на 30 април 1967 г. в Благоевград. Завършва медицина, а след това и магистратура „стопанско управление“ в УНСС. От 2007 е общински съветник от ГЕРБ в Благоевград. Става депутат в 41 Народно събрание и е член на комисията по земеделие и гори. От 2012 г. е кмет на Благоевград, като печели на балотажа срещу кандидата на БСП Емил Костадинов.[2] На Местни избори в България (2015) е преизбран за кмет на Благоевград с 58,03%[3] от избирателните гласове.

Бургас – Димитър Николов

Според мнозина – най-ефективният и успешен кмет в политическата история на ГЕРБ заедно с Йорданка Фандъкова. Кмет е на Бургас от 2007 г. досега в три поредни мандата. В периода 1998-2006 г. работи в частния сектор като изпълнителен директор на захарни заводи „Победа“ АД. На местните избори през 2007 г. успява да спечели на втория тур с 62,37% срещу Валери Симеонов, подкрепен от „Атака”. На втория конгрес на ГЕРБ на 10 януари 2010 г. Николов е избран за член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ – най-висшия ръководен орган на партията. На местните избори през 2011 г. Димитър Николов е преизбран за кмет на Бургас, печелейки 70,86 % от гласовете на избирателите. На местните избори през 2015 г. е преизбран за трети път с резултат от 84% от подадените гласове. Женен е, има 3 деца – момиче и 2 момчета.

 

Варна – Иван Портних

Роден на 18 ноември 1976 г. в София като Иван Николаевич Портных в семейство на руснак и българка, като до 2011 г. е руски гражданин. Преди да влезе в политиката, е управител на хотели във Варна. От 2011 г. е общински съветник от ГЕРБ във Варна. Кмет е на града от 15 юли 2013 г.

 

Велико Търново – Данаил Панов

Роден на 4 октомври 1967 година в град Велико Търново, България. Кмет е на Велико Търново от 2011 г. насам, печелейки на два пъти местните избори. Преди да влезе в политиката, завършва две висши образования – дипломира се със специалност „Публична администрация“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и „машинно инженерство“ във ВВОВУ „Васил Левски“. Бивш военен от Българската армия с най-висок достигнат чин „комендант (1999 - 2002). От 2002 до 2009 г. е управител на фирма „Царевград Търнов“ ЕООД.

 

Видин – Огнян Ценков

Роден е във Видин на 3 февруари 1963 г. Завършва СОУ „Цар Симеон Велики“, Видин (1981) и специалност „Телевизионна и радиотехника” във ВНВУ „Васил Левски“, Велико Търново през 1985 г. Служи като офицер в Българската народна армия (1985 – 1990) в поделение в Самоков, заемайки длъжностите командир на свързочен взвод, командир на батарея за управление на дивизион, командир на батарея за управление на бригада[2]. В периода от 1993 до 2009 г. е на работа в системата на МВР във Видин. От декември 2014 г. до избирането му за кмет, излъчен от ГЕРБ, е заместник областен управител на област Видин. От 2015 г. е кмет на Видин, след като събира 55,06% на балотаж.

 

Враца – Калин Каменов

Един от най-модерните кметове в България, кметуващ от 2015 г. в един най-изостаналите икономически областни градове в цяла Европа. Каменов започва работа още в ученическите си години, а като студент е журналист. Кореспондент на „Господари на ефира” от Благоевград. След дипломирането си се утвърждава като журналист в социалната сфера, но след това се посвещава на политиката. Започва работа в Държавната агенция защита на детето от 2009 г. като експерт, постепенно е повишен в заместник-председател на Агенцията, а в началото на април 2012 г. става неин председател. Като такъв Калин Каменов положи извънредни усилия и съумя да направи много за правата на децата и подрастващите. През 2014 г. Калин Каменов заема поста заместник-министър на младежта и спорта в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и във втория кабинет на Бойко Борисов.  През 2015 г. е избран за кмет на родния си град Враца. Женен, със съпругата си Мария имат дъщеря – Калина.

Габрово – Таня Христова

Родена на 19 юли 1971 г. Кмет е на Община Габрово от 2011 г., като управлява града, печелейки на два пъти местните избори. Има две магистратури от ВТУ ,,Св. св. Кирил и Методий" - по английска филология и по финанси. В периода 2007 - 2010 г. е заместник кмет по устойчиво развитие на Община Габрово в екипа на тогавашния кмет. От 2010 г. – до избирането ѝ за кмет през 2011 г. е началник кабинет на министъра по управление на средствата от Европейския съюз.

Добрич – Надежда Петкова

След като това лято лидерът на ГЕРБ ритуално „обезглави” старото ръководство на регионалната структура на партията в Добрич, публично разжалвайки ги на конгреса на партията, за кмет бе номинирана Надежда Петкова. Тя e магистър по „Електронна техника и Микроелектроника” от Технически университет – Габрово и бакалавър по „Счетоводство и контрол” от Икономическия университет във Варна. В периода 2007 - 2015 г.  е заместник-кмет по икономическите въпроси в екипа на тогавашния кмет Детелина Николова. Работила е като лектор по информатика и като оперативен счетоводител. От 2005 до 2007 г. ръководи „Бизнес център – Добрич”. Като експерт е участвала в подготовката на проектни предложения на общините Пловдив, Столична, Силистра и Шабла.

Кърджали – Николай Чанев

Николай Чанев е областен управител на Кърджали от 2017 г. Той е от гражданската квота на ГЕРБ. 38-годишен, икономист по образование, магистър по счетоводство и контрол, с втора магистратура по национална и регионална сигурност. Работи в системата на НАП от 2005 г. на различни длъжности – от данъчен инспектор до началник на сектор. Той замени на поста областен управител на Кърджали Начо Ковачев, който бе назначен от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. 

Кюстендил – Петър Паунов

Роден е на 6 август 1968 г. в Кюстендил. Кмет е на Кюстендил три поредни мандата от 2007 г. насам. Завършва Математическа гимназия в Кюстендил (1986) и висше юридическо образование в Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ (1996). Работи като адвокат в Кюстендил и София (1997-2007).  Избран е за кмет на Кюстендил и заема кметския пост на 12 ноември 2007 г., издигнат от десен съюз „Коалиция за Кюстендил“, в която участват СДС, ДСБ, Атака, Движение Гергьовден и други. Става кмет след втори тур, когато побеждава кандидата на БСП. Петър Паунов печели кметските избори в 2011 година още на първи тур, издигнат като кандидат от дясна коалиция „Кюстендил“. През 2015 г. е избран за кмет на община Кюстендил за трети пореден път като кандидат на коалиция „Кюстендил“, в която влизат ГЕРБ, ДСБ, СДС, и „Атака”.

Ловеч – Корнелия Маринова

Родена на 10 ноември 1960 г. в Сливен. Омъжена, с две дъщери. Магистър по биология и химия от ПУ „Паисий Хилендарски“. Има придобита професионална квалификация по управление на средното образование в СУ „Св. Кл. Охридски“. От 1992 до 2011 г. е директор основното училище „Васил Левски“  в Ловеч. В периода 2011-2013 е Председател на Общински съвет – Ловеч. Народен представител в 42-ото и 43-ото Народно събрание, зам.-председател на комисията по образование и наука в 43-ото Народно събрание. Зам.-председател на българската парламентарна делегация по франкофония. Избрана е за кмет на Община Ловеч на 1 ноември 2015 г. Това ще са вторите местни избори, на които Корнелия Маринова се явява като кандидат на ГЕРБ.

Монтана – Златко Живков

Кметът рекордьор, гордостта на Северозапада с пет поредни мандата като управник на Монтана, като последните три победи измъкна срещу представители на ГЕРБ. Ето победите му отзад напред: 2015 г. (Коалиция „Заедно за Монтана”) печели на първи тур с 54,53; 2011 г. (ПП Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност – Национален идеал за единство) печели на първи тур с 54,07%; 2007 г. (независим) печели на първи тур с 54,02% срещу кандидата на ГЕРБ Златко Тодоров; 2003 г. (независим) печели на втори тур с 59% срещу Светлин Лазаров (БСП); 1999 г. (Коалиция ОДС) печели на първи тур с 55% срещу Димитър Митов (Обединена левица – Монтана).

Пазарджик – Иван Панайотов

Дългогодишен директор на пожарната служба в Пазарджик, Иван Панайотов изненадващо бе номиниран за кмет от партия ГЕРБ само 2 месеца след като се пенсионира. Комисар Иван Панайотов е роден на 7 октомври.1959 г. в Панагюрище. Завършил е ВСШ „Георги Димитров” -МВР с профил "Противопожарна охрана". През времето на своята служба е преминал през всички изпълнителски и ръководни нива в структурите на пожарната. От 2000 г. е началник на ОУПБЗН-Пазарджик, а в последствие и директор на РДПБЗН-Пазарджик. За професионализма и постиженията в работата си е награждаван многократно от ръководството на МВР и ГДПБЗН. През 2018 г. беше отличен с приза  „Пожарникар на годината”, а по повод професионалния празник на Министерството на вътрешните работи и с почетно отличие „За доблест и заслуга” – 1 степен.   

Перник – Вера Церовска

Родена на 9 декември 1961 г. в Перник. Завършила е Математическа гимназия в родния си град и Медицински университет в София със специалност „Неврология”. Четиринайсет години е била началник на отделението по Хемодиализа в МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник, а от 2010 до началото на 2014 г. е директор на същата болница. От 2014г до избирането й за кмет през 2015 г. е народен представител в 43-то Народно събрание.

Плевен – Мирослав Петров

Той беше назначен за областен управител на Плевен на 10 май 2017 г. Има две висши образования. През 1989 г. завършва Военната академия във Велико Търново, специалност контратероризъм, а през 2003 г. се дипломира като Магистър по икономика специалност „Социален мениджмънт” в Академията по икономика „Димитър Ценов” в Свищов. През 2005 и 2006 завършва обучения на ФБР в Унгария и САЩ . През февруари 2013 г. бе директор на ОД на МВР – Плевен. В професионалната си кариера в МВР Мирослав Петров на три пъти (1994, 2004 и 2007 г.), е отличаван с награди на Министъра на вътрешните работи.

Пловдив – Здравко Димитров

Роден е на 22 май 1963 г. в Пловдив. Завършва средното си образование в СУ „Васил Левски“ в родния си град и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ като бакалавър по спортна педагогика. Магистър е от Пловдивския университет по публична администрация (2011) и по психология (2002), както и по финансов мениджмънт от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов. Учредител е на ГЕРБ. През ноември 2007 г. печели мажоритарните избори за кмет на район „Западен“ в Пловдив с мандат за периода 2007 – 2011 г.  От 14 ноември 2011 г. е назначен за областен управител на област Пловдив. Областен координатор на ПП ГЕРБ в Пловдив област през 2012 – 2015 г. Депутат в 42 и 43 народно събрание. Здравко Димитров е семеен, с 2 дъщери.

Разград – Валентин Василев

Д-р Валентин Василев е роден на 1 януари 1970 г. в Разград. През 1997 г. завършва Тракийския университет в Стара Загора, специалност ветеринарна медицина - магистър. Професионалната си кариера започва през 1998 г. като ветеринарен лекар в ЦСКА - клуб по конен спорт. От 1999 г. до 2006 г. работи като инспектор в ДВСК, а 2006 г. като главен инспектор. В периода от август 2009 г. до май 2013г., д-р Василев е областен управител на Област Разград. Народен представител в 42-то и 43-то Народно събрание. На последните местни избори той спечели кметското място на балотаж със 57.82% срещу опонента си Денчо Бояджиев.

 Русе – Диана Иванова

Ново лице в политиката, лансирано от „пресния” общински ръководител на ГЕРБ – бизнесмена Росен Даскалов. Диана Даскалова е директор на Професионалната гимназия по облекло в града, а преди година бе отличена с наградата „Директор на годината“ от учителския синдикат. Има и почетно отличие „Неофит Рилски“ за дългогодишната и високопрофесионална дейност в системата на просветата и МОН. Диана Иванова е магистър по автоматика към Русенския университет.

Силистра – Юлиян Найденов

Роден на 10 май 1955 г., живее в Силистра живее от 1959 г. Кмет е на града два поредни мандата, избиран като кандидат на ГЕРБ. През 1982 г. завършва висше медицинско образование във ВМИ-Варна. Специализира неврология в Медицинска академия, София През 2011 г. Юлиян Найденов става кмет на Силистра, издигнат от партия ГЕРБ, а през 2015 г. отново е избран. Семеен с две деца - дъщеря, син и внучка.

Сливен - Стефан Радев

Роден на 6 септември 1972 г. в град Сливен. Завършва средното си образование в ГПЗЕ "Захари Стоянов". През 1995 г. завършва Икономическия университет - Варна със специалност "Икономика и управление на индустрията". Има магистърска степен по счетоводство и контрол от УНСС - София. От 2010 г. е дипломиран експерт-счетоводител. Повече от десет години е бил изпълнителен и финансов директор на голяма компания. До встъпването си в длъжност като кмет на Сливен на 10 ноември 2015 г. работи във финансовата сфера като одитор.

Смолян – Николай Мелемов

Роден на 10 юни1963 г., завършил е ветеринарна медицина в Украйна и Факултета по Национална сигурност, със специалност Оперативен работник служба Сигурност. От юли 2009 г. до ноември 2011 г. е депутат в 41-то народно събрание. Кмет е на Смолян два поредни мандата от 2011 г. досега. Явява се за трети пореден път на местните избори като кандидат на ГЕРБ.

 

София - Йорданка Фандъкова

Родена на 12 април 1967 г. Завършва 35-та руска езикова гимназия „Добри Войников“ в София и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Руска филология“. След това работи като учител (от 1985) и директор (от 1998) в 73-то Средно общообразователно училище „Владислав Граматик“. През 2005 г. Йорданка Фандъкова става заместник-кмет на Столичната община по култура, образование, спорт и превенция на зависимости. Влиза в историята като първата жена – кмет на столицата на България София, след като на 15 ноември 2009 г. печели извънредните избори за кмет като кандидат на ГЕРБ. Полага първата си клетва на 23 ноември 2009 г. В края на август 2011 г. обявява кандидатурата си за нов мандат за кмет на Столична община на предстоящите местни избори. На 23 октомври 2011 г. Йорданка Фандъкова печели изборите за кмет на София с рекордна изборна преднина. През месец октомври 2015 печели за трети път изборите за кмет на София.

Стара Загора – Живко Тодоров

Роден е на 21 септември 1981 г. в гр. Стара Загора, България. Кмет на Стара Загора от 2011 г., явява се на местни избори за трети път. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Стара Загора с английски и немски език и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Европеистика“. Работил е като експерт в изготвянето и управлението на проекти за кандидатстване по програми на ЕС в Община Стара Загора и Областната администрация в Стара Загора.  Избран е през 2009 г. за народен представител от ПП ГЕРБ, 27-ми старозагорски избирателен район. На 30 октомври 2011 г. Живко Тодоров печели изборите за кмет на община Стара Загора, с резултат на балотажа – 67,12% от гласовете на старозагорци (41 006 валидни гласа). На длъжността кмет на община Стара Загора встъпва след полагане на клетва на 7 ноември 2011 г. по време на първата сесия на Общинския съвет на Стара Загора за мандат 2011 – 2015 година. На изборите през 2015 г. е преизбран на първи тур за кмет на града с резултат 79,04 %.

Търговище – Дарин Димитров

Роден на 23 януари 1962 г. в Попово. 15 години работи като акушер-гинеколог в родилното отделение на болницата в Търговище. На парламентарните избори през 2013 г. е водач в листата на ГЕРБ в 28-ми МИР Търговище и е избран за народен представител. Депутат е в 42-ото и в 43-ото Народно събрание. През 2015 г. бе избран за кмет на Търговище. Явява се на местни избори за втори път.

Хасково – Станислав Дечев

Роден през 1976 г., семеен с едно дете. Магистър по автоматика и системотехника от пловдивския филиал на Техническия университет в София. Работил е в ДФ „Земеделие“ - Разплащателна агенция, Хасково. От 2011 г. е общински съветник в Хасково. През 2014-2015 г. е зам.-областен управител. Областен управител на Хасково е от ноември 2015 до февруари 2017 г. На парламентарните избори през март 2017 г. е избран за народен представител, но отново е назначен за областен управител с решение на Министерски съвет от 10 май 2017 г.

Шумен – Любомир Христов

Роден през 1954 г. в Шумен, избран е за кмет на града на 1 ноември 2015 г. с 63,96% от гласовете на избирателите. Преди това работи дълги години в системата на МВР, в периода 2010- 2013г. е директор на ОД на МВР – Шумен. Народен представител в 42-то и в 43-то Народно събрание в периода 2013-2015 г. Явява се за втори път на местните избори като кандидат на ГЕРБ.