Ето го цензурираното от БСТВ слово на Крум Зарков

Политика
16:50 - 23 Януари 2022
4261
Ето го цензурираното от БСТВ слово на Крум Зарков

По време на 50-ия конгрес на БСП, който бетонира Корнелия Нинова на лидерския пост,  изказването на спрягания за неин наследник Крум Зарков безпардонно бе цензурирано от партийната кабеларка БСТВ, която не излъчи думите му.

Ето какво казва синът на журналистката Анна Заркова на конгреса:

Уважаеми делегати на 50-ия конгрес,

Уважаеми социалисти и симпатизанти на партията,

Уважаеми хора, които милеят за лявата идея и за нейното представяне в българския политически живот,

Спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта? Готови ли сте за последния, за фаталния удар?

Сърцето на нашата партия са нашите членове и симпатизанти, но нейния мозък, би трябвало да е тук в тази зала. И от този мозък трябва да тръгне възстановяването. Този мозък е облъчван от сутринта с абсолютни нелепици. Провалът на изборите е представен като успех.

Защо? Защото видите ли сме във властта. И във властта сме били, защото вече сме приети не като статукво. Спомням си по време на третата кампания, от най-новата политическа партия даваха заявки, че ще трябва да се работи с БСП. Тогава споменаваха моето име.

Реакцията беше чудовищна. Тогава от нашата кампания, от кампанията на БСП звучеше „Какви са тези хора, които ще раздават почтеност?“ Днес обаче видите ли, те ни били приели.

Да, приеха ни по силата на парламентарната математика и по силата на чувството за отговорност, която и те, и ние изпитваме. Не можехме да си позволим да вкараме страната в поредната политическа криза, каквато вече беше навлязла. Но избирателите не ни приеха! Вътрешни врагове? – Сигурно има. Имало е преди, ще има и занапред. Но външния знак не забелязахме още през април.

Друга нелепица – Нямало проблем с кампанията на президента, защото ние го излъчихме през 2016-а. Факт! Излъчихме го през 2016-а. Имаме основание да се гордеем с това и със същата степен имат основание някои от нас да се срамуват, за това, че направиха всичко възможно, за да опорочат втората кампания на Румен Радев и Илияна Йотова.

Онзи ден чух и в парламента много гръмки фрази в подкрепа. Правилно, но късно. Тази война не се отрази на президента Радев. Тя се отрази на БСП.

И накрая последното – това което се случва е въпрос за отговорността. Пряко свързан с този за морала и европейското поведение на всеки политик.

Циркулира обръщение, търсят се подписи, за да се гласува оставка, подадена през ноември месец. Ако това се случи, този фарс ще бъде наистина пореден, ако не и последен пирон в ковчега на публичния имидж на Българската социалистическа партия.

Ще кажете хубаво, а има ли друг начин? Цивилизован ли е той или е свързан с братоубийствена война? Ще ви кажа! Има.

Да, има друг начин. Той е много честен и много прост. Той започна през ноември с изявление на другарката Нинова. Оставка, констатиране, пряк избор.

Имаме нужда от този разговор не само помежду ни. Имаме нужда да отидем да видим всяка партийна организация. Имаме нужда да говорим за много неща с хора, които страдат за това, че БСП е четвърта.

За това, че БСП беше победена от ДПС. За това, че когато сме в парламента, говорим четвърти, а нашият председател е с ранг на заместник-министър председател. Тези хора заслужават от нас да отидем, да ги чуем, да им дадем надежда и да им начертаем реалистичен път напред.

Лявото има страхотен потенциал.

А единствената структурирана сила, която може да го носи занапред, е БСП. Това е отговорността на всеки един от нас тук – на тези, които са се подписали на обръщението и на тези, които не са. На тези, които са млади, на тези, които са стари. И никой не може да се скрие от тази отговорност.

Имаме ясен път. Достойни ли сме за него? Това ще проличи в следващата точка!

Благодаря ви!

Източник: che-bg.com