Ето го началото на заверата Гешев - Гела (СНИМКИ)

Главният прокурор излизал пет пъти да уринира в кулоарите, чакал Руди за тайна спявка

Общество
16:50 - 26 Май 2023
14577
Ето го началото на заверата Гешев - Гела (СНИМКИ)

Че главният прокурор е активизирал депутата Радостин Василев като терористична клетка за атентат срещу Продължаваме промяната и готвения ротационен кабинет с ГЕРБ със скандалните записи от Изпълнителния съвет на партията миналия уикенд стана се е разбрало от тесен парламентарен кръг още миналата седмица. 

По информация на Lupa.bg спявката между Гела и Гешев е стартирала в началото на месеца, а първата среща виз-а-ви се е осъществила при първото посещение на обвинител номер 1 в Народното събрание на заседанието на правната комисия миналата седмица. 

Бдителни източници на медията разкриват, че още тогава са заподозрели, че се водят активни преговори между двамата висши представители на властта - на законодателната и на съдебната власт, явно с цел да се сложи прът в преговорите за редовно правителство, вече на крачка да се увенчаят с успех, както и днес, въпреки скандалите, и Бойко Борисов, и Кирил Петков, демонстрират. 

Хронологията: 

На 18 май главният прокурор Иван Гешев отива на заседание на правната комисия в Народното събрание, където слуша проекта за поправките в НПК за въвеждането на механизма за разследването му - дебат, който се води и досега в залата на второ четене. Тогава Гешев стои само като наблюдател и не обелва и дума. 

Но излиза цели 5 пъти до близката тоалетна на балкона на парламента край залите "Изток" и "Запад" в рамките на 1 час. Не е ясно какво състояние предизвиква този дискомфорт за обвинител номер 1, но на петия път, в който той излиза уж да уринира, всъщност се озовава тет-а-тет с Радостин Василев. Двамата са заснети от няколко репортери в кулоарите на Народното събрание, макар да опитват да ползват колоните на сградата, за да се скрият от обективите. 

Прави впечатление, че и двамата, докато се намират по време на заседанието на комисията, трескаво ползват в чат приложения мобилните си телефони.

И любопитен щрих: 4 денонощия по-късно Гешев дава двучасова пресконференция в Съдебната палата, на която издържа без нито веднъж да стане, а още по-малко да излиза от залата, за да посети двете нули. Явно дори да е имал здравословно неразположение на отделителната система, то се е разминало за няколко дни.

Както Lupa.bg още вчера писа, Радостин Василев е преминал в отбора на главния прокурор Иван Гешев. Бившият министър на спорта е намекнал на свои съпартийци от "Продължаваме промяната", че "има подкрепата на държавни центрове на власт, които не искат създаване на правителство". Като такъв център депутатите от ПП-ДБ припознават именно главния прокурор Иван Гешев. Неслучайно и настъпи обрат в решението на Гела дали да даде депутатския си имунитет за разследване. 

Става дума за разследване от 2022 г. за негов опит да принуди чрез заплаха депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН) в 47-ото Народно събрание. Тогава той беше министър на спорта и заедно с няколко депутати от ИТН се отцепи от партията, след като тя напусна коалицията с ПП, ДБ и БСП и остави без мнозинство в парламента правителството на Кирил Петков. 

Снимки: Lupa.bg