Ето го парка, който беше построен с дарение от милион лева (СНИМКИ)

Васил Байрактаров, който е нашенец от Чикаго, заделил сумата за изграждането на съоръжението в Црънча

Новини
18:40 - 03 Януари 2024
10999
Ето го парка, който беше построен с дарение от милион лева (СНИМКИ)

Български емигрант от Чикаго дари невероятната сума от 1 000 000 лева на родното си село в Родопите! Той показа, че България живее в сърцето му и се вълнува какво се случва, а иска и по-нормален живот за своите съселяни.

Малко преди разгара на лятото 46-годишният родопчанин Васил Байрактаров, който от 22 години живее и работи в Чикаго, даде безвъзмезндо сериозната сума за изграждането на парк за спорт, отдих и туризъм в родното си Црънча. Идеята се била зародила година по-рано.

Селото се намира на 18 километра южно от град Доспат и на 30 километра югоизточно от град Гоце Делчев. То попада в историко-географската област Чеч.

Новата придобивка за близо 600-те жители бе открита тържествено на събора на селото на 17 юни и като по чудо все още е в прекрасен вид - нещо, което не сме свикнали да виждаме у нас.

Паркът е изграден върху собствен имот на Васил Байрактаров и се простира върху площ от 6 декара. Намира се на около 400 метра от края на Црънча по посока Скалето.

В него има мини футболно игрище с изкуствена трева, стадион за тенис и волейбол, който също с изкуствено покритие, многофункционална сцена с обща площ от 30 квадратни метра, детска площадка, барбекю с лятна и зимна част. Има и построена чешма с четири чучури. Равномерно на различни места в парка са монтирани 32 пейки. Изграден е и самостоятелен санитарен възел. Правят впечатление зелените площи и още други площадки оформени с цветен трошен камък, а подходите са направени с паваж.

На изток покрай скалните забележителности на селото минава друг път, прокаран от емигранта, който води към старото шосе за благоевградското село Ваклиново. От парка се разкрива живописна гледка към каньона на реката, планините в Северна Гърция и Югозападна България.

Той може да се ползва денонощно, тъй като са поставени 64 лампи. Дори учениците ще могат да провеждат част от игрите си в учебните програми тук. Училището в Црънча е защитено и в него учат 28 деца, но няма такава добра база, добави Хаджиев.

46-годишният Васил Байрактаров е роден, израснал е и е учил в селото, като дори по постоянен адрес все още се води жител на родопското село. Паркът е направен в памет на баща му Рамиз, починал преди 2 години. Затова и на изградената в него чешма има плоча със снимката му, както и с образа на съпругата му Емине.

Васил Байрактаров, синът му Патрик и баща му Румен (от ляво на дясно)

Преди 22 години синът им, който завършил езикова гимназия, а след това учил в УНСС, заминал за САЩ.

"Имах 1000 долара, но бях с още трима души, които нямаха и толкова, затова ги похарчихме заедно", признава емигрантът.

Васил се установил в Чикаго, като първоначално бил шофьор на камион. След това започнал да купува собствени камиони, докато успял да придобие голям автопарк със стотици ТИР-ове. Освен бизнес в транспорта и логистиката Байрактаров развива успешно интересите си и в областта на недвижимите имоти.

Построил е, притежава и отдава под наем над 160 луксозни апартамента в Чикаго.

"Пари има много по света, но те отиват винаги в големите центрове. Така е и в България. В райони като родната ми Црънча не се инвестира. Здравеопазването е далече, на минимум час и половина път. Затова и средната продължителност на живот е ниска. Хората там са искрени и отрудени, исках да ги зарадвам", казва 46-годишният мъж.

Преди това финансира и създаването на туристически сайт, в който се разказва за историята и забележителностите, има богата галерия от снимки и видеа, както и актуални новини за Црънча.

Изцяло с негови средства е направена масивна постройка край гробището, в която подготвят починалите, преди да напуснат земния си път.

"Болеше ме колко е занемарен теренът около гробището. В едно общество, където общите му части са западнали и в такова състояние, е белег, че това общество не е здраво", казва Байрактаров.

Той е и един от най-щедрите дарители в българската общност и в Чикаго - подпомага училища, фолклорни състави и културни събития.

От 13 години финансира и тържественото отбелязване на националния празник в един от големите градове в щата Илинойс.