Ето как алкохолът убива мозъка

Здраве
15:00 - 02 Декември 2020
8644
Ето как алкохолът убива мозъка

Учените установиха как точно алкохолът убива мозъка. След като пият, хората стават невнимателни поради факта, че алкохолът блокира производството на хормона норепинефрин (норадреналин), който играе важна роля в работата на спомагателните клетки на малкия мозък и някои региони на мозъчната кора. До този извод стигнаха американски учени, чиито изследвания са публикувани в научното списание Nature Communications, предаде TACC.

Доцентът в Тексаския университет в Сан Антонио (САЩ) Мартин Паукерт и колегите му се опитват в продължение на почти десет години да разберат как точно се развива една от основните видими последици от консумацията на алкохол - загубата на внимание и координацията на движенията. Преди няколко години те откриха, че и двете явления могат да бъдат свързани с нарушено производство на норадреналин. Точните механизми на тяхното развитие обаче останаха загадка за биолозите.

В ново проучване те успяха да получат отговор на този въпрос. За целта учените инжектираха мишки с алкохол, докато тичат на бягаща пътека. Поради факта, че концентрацията на алкохол в кръвта им се увеличава, животните са загубили координацията на движенията и са започнали да се спъват по-често. В същото време биолозите също така наблюдават как се променя активността на малкия мозък и онези участъци от мозъчната кора на мишките, които отговарят за вниманието.

Учените са установили, че намаляването на концентрацията на норепинефрин в началото най-вече засяга не невроните, а онези области на кората и малкия мозък, където има така наречената глия на Бергман Тази спомагателна мозъчна тъкан е изпълнена с астроцити - спомагателни мозъчни клетки, които предпазват невроните от увреждане, нормализират метаболизма им и премахват излишните сигнални молекули от заобикалящата ги среда.

Алкохолът нарушава функционирането на тези клетки: блокира производството на норепинефрин, поради което астроцитите не могат нормално да "се грижат" за невроните. В резултат на това, поради факта, че астроцитите престават да премахват излишните сигнални молекули и да поддържат средата около невроните чиста, се появяват проблеми в работата на тези региони на кората и малкия мозък, които са свързани с координацията на движенията и вниманието.