Ето как да спечелим битката с авиокомпаниите за закъснели полети

250 евро е обезщетението за закъснял самолет и то само ако не е по вина на летището, а на авиокомпанията

Новини
12:00 - 16 Юни 2024
2608
Ето как да спечелим битката с авиокомпаниите за закъснели полети

На старта на активния отпускарски сезон повечето българи стягат куфарите за почивка. Какво да правим, ако полетът ни закъснее? Ако багажът ни се загуби? Как да реагираме, ако мястото ни за настаняване е било рекламирано като кътче от рая, а се окаже, че в стаята има хлебарки? Отговори на тези въпроси дава за БТА Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център в България. Центърът публикува на официалната си страница най-важните съвети за безпроблемна лятна ваканция в Европа.

От началото на годината малко над 20-21 процента от жалбите, които са подадени в Европейския потребителски център, са свързани с онлайн търговията и то основно за проблеми с доставката на дрехи и обувки. Около 20 на сто от сигналите са заради проблеми с транспорта, като очакваме именно тези оплаквания да се засилят и то най-вече за въздушен транспорт, след като приключи летният сезон на почивките, защото тогава хората са пътували, видели са някакъв проблем и ни сигнализират, каза Спасова. 

По думите й ЕПЦ обикновено през септември и октомври е залят с оплаквания, свързани с проблеми с транспорта. Най-често сигналите са заради закъснели полети, като през миналата година тези жалби бяха много. Другият голям проблем е свързан със загубен или забавен багаж, счупени куфари, отбеляза Спасова. 

Спасова обясни, че при полетите е много важно пътникът да следи информацията, която получава от авиокомпанията, от която е купил билета и от летището, от което излита. По този начин ще знаем дали полетът ще излети навреме или има някаква промяна, отбеляза тя. 

Ако чакаме повече от 2 часа на летището, имаме право на грижа – някои авиокомпании раздават ваучери, други сандвичи, безалкохолни напитки. Ако авиокомпанията не ни осигури грижа, можем да купим храна и напитки, и да получим парите си от авиокомпанията срещу касова бележка. Важно е да се знае, че авиокомпаниите не обезщетяват купуването на алкохол и разходите трябва да са на разумна цена, а не луксозни, разясни Спасова. 

Ако времето на изчакване на полета продължи по-дълго, пътникът има право на две безплатни обаждания - понякога става дума да се обадиш до кол центъра на авиокомпания или до вкъщи, като тези разходи биха ни били покрити впоследствие. Ако се наложи да се пренощува поради дълго забавяне на полета, има два варианта - авиокомпанията да осигури нощувката или пасажерът да си наеме хотел, но след това да поиска обезщетение, като представи касова бележка, отбеляза още директорът на ЕПЦ. 

Ако причината за забавянето на полета е по вина на авиокомпанията, а не на летището, тогава тя дължи и финансова компенсация, която е регламентирана спрямо дължината на маршрута. Компенсацията е 250 евро на пътник, когато полетът е до 1500 км. Важно е да се знае, че финансовата компенсация не се изплаща автоматично, пътникът трябва да си я поиска и това обикновено става с попълване на формуляр на сайта на авиокомпанията, изтъкна Спасова. 

В случай обаче, че полетът е отменен заради извънредни обстоятелства, авиокомпанията не е длъжна да изплати обезщетение.

За извънредни обстоятелства се считат тези, които са извън контрола на авиокомпанията и които не са могли да бъдат избегнати, дори да са били взети всички необходими мерки. В тази група спадат най-вече лоши природни условия например буря, обилен снеговалеж, рискове, свързани със сигурността на пътниците - заплахи, атентати, политическа нестабилност в дадена страна, разясни тя. 

Ако пътникът има спор с авиокомпания от друга страна в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, то първо трябва да подаде оплакване към превозвача. Той има срок от 6 до 8 седмици, за да отговори.

Ако се случи, че багажът на пътник е изгубен, то обикновено куфарите пристигат в рамките на деня или на следващия ден. През това време пасажерът има право на стоки от първа необходимост – като четка и паста за зъби, хигиенни материали. За тях трябва да се пазят касовите бележки, за да бъдат възстановени направените разходи след това от авиокампанията, посочи Спасова. След като пътникът установи, че багажът му не е пристигнал или е повреден, още на самото летище на гише "Рекламации на багажи" трябва да се попълни т.нар. PIR – специален протокол, в който да се опише проблемът.

В срок до 7 дни трябва да се попълни и сходен формуляр на сайта на авиокомпанията. Когато изтекат 21 дни, а куфарът още не е пристигнал, то той се счита за загубен и трябва да се подаде нов формуляр на сайта на превозвача, с който да се поиска обезщетение за загубения багаж. В този случай пътникът трябва да изпрати копие от билетите и багажните етикети, както и от попълнения PIR, снимки, съветва Спасова.

Независимо дали куфарът е забавен, изгубен или повреден, максималното обезщетение е до около 1600 евро. Много често се изплаща фиксирана сума на килограм липсващ багаж.

Спасова изтъкна, че около 5 процента са жалбите в ЕПЦ свързани с местата за настаняване, когото потребителите сами си правят резервацията, а не използват услугите на туроператор.