Ето как Китай умори коронавируса

Италиански журналист разказа одисеята си на влизане в Поднебесната империя

Свят
13:20 - 22 Октомври 2020
7841
Ето как Китай умори коронавируса

Италиански журналист разказа за нечуваната си одисея по влизането в Китай, където трябва по договор да работи в идните няколко месеца. От думите му, публикувани преди дни на страницата му, Рино Лоренцети разкрива начина, по който Поднебесната империя се справя със заразата от новия коронавирус и драконовските мерки, които се взимат за всеки пристигащ в страната. Нищо чудно, че родината на COVID-19 e на едва 54-о място в света по брой инфектирани, като досега е дала 4634 жертви за близо 11 месеца и има по между 2 и 20 нови случая на ден. 

Въпреки че италианецът публично подлага на критики голяма част от мерките, които се въвеждат на Ботуша и рестрикциите, станали емблема за Стария континент, от разказа му се разбира, че именно китайските ограничения и начините, по които властите се държат спрямо вируса, са от ключово значение за овладяване на пандемията. 

„Излитам от Франкфурт - полет със задължителната маска. Измерваме температурата си на всеки 4 часа и тя трябва да бъде отбелязана на бордната карта. При кацането в Шанхай навлизам в абсурдно измерение, ние сме единствен пристигащ полет... Много асистенти, всички облечени в гащеризони, маски, ръкавици, калцуни, които ни водят по задължителна пътека.

Първа проверка: питат ме за QR кода, който бях получил в Италия с китайско приложение, за декларация за здравно състояние и тест. След това проверяват бордната карта и температурите, записани по време на полета. Те проверяват резултата от тампона, който направих в Италия, придружен с декларация и печат на консулството. Получавам епруветка, писмена декларация на китайски и подписвам съгласие за тест.

2 контрол. Карат ме да сканирам QR код и да попълня нова здравна декларация чрез WeChat.

3 контрол. Правят ми два тампона за нос, по един за всяка ноздра, за разлика от този - в Италия, го оставят по 10 секунди и го завъртат няколко пъти. Дават ми лист с печат и аз го представям на
4-ия контрол, който го прибира. Правят проверки на паспорти и визи, с много по-дълга процедура от нормалната, оставям няколко китайски имена на хора, с които трябва да се срещна служебно и телефонни контакти. След това се насочвам към вземане на багаж на безлюдното летище. Минавам митнически контрол, след това ми предлагат три различни възможности за карантина, избирам 14-дневната в Шанхай.

С друг QR код отивам да се регистрирам и да заявя писмено къде възнамерявам да отида след карантината (вече декларирано 4-5 пъти). Най-накрая, пак по задължителни пътеки, пристигам за регистрацията за микробуса. 10 човека сме. И тук сканиране на QR код чрез WeChat, след което отпечатват този QR код, за да го приложат към паспорта ми. Преди да се качим, отново, проверка през WeChat и след това тръгваме за хотела. От прозореца на автобуса виждам, че в градския транспорт всички са с маски.

Пристигнали в хотела, още една регистрация със скенера на QR кода и след това - още едно попълване на формуляри и междувременно ми дезинфекцират багажа. Дават ми се няколко вида дезинфектанти, термометър, ролка торбички за боклук, табела, на която трябва да маркирам температурата си в 8 сутринта и в 4 следобед. Трябва да сканирам резултатите и да уведомявам здравния персонал за записаната температура два пъти на ден.

Кърпичките са за дезинфекция на термометъра, дезинфектантните -таблетки се използват за тоалетната, в която се пускат 10 минути преди да се изпълнят физиологичните нужди, докато торбите се използват за изхвърляне на лични отпадъци.

Ще ми бъде носена храна с количка до вратата на стаята - закуска, обяд, вечеря. Всичко това, в продължение на 14 дни, без да напускам стаята ... Ако всичко е наред, след карантината, ще мога да отида на работа", разказва Лоренцети и прилага снимки от всеки ден на карантината си от хотела в Шанхай.