Ето как родителите разболяват децата си, използвайки самите те мобилни телефони

Резултатите показват, че повишените нива на тревожност при децата са свързани с факта, че те възприемат родителите си като прекалено увлечени от смартфони и страдат от липса на внимание

Новини
22:30 - 24 Август 2024
9569
Ето как родителите разболяват децата си, използвайки самите те мобилни телефони

Учени от университета в Калгари в Канада откриха отрицателна връзка между използването на смартфони от родителите и психичното здраве на техните деца. Резултатите от проучването са публикувани в JAMA Network Open, предава НОВА.

За анализа екипът е разгледал данни от над 1000 канадски деца, а данните са събрани от 2020 до 2022 г. Децата бяха попитани как възприемат използването на смартфони от родители и дали се чувстват раздразнени от това. Децата са проверени и за симптоми на тревожност, депресия и други психични разстройства.

Проучването установи, че децата на възраст от 9 до 11 години, чиито родители отделят много време на смартфоните си, са по-склонни да изпитват тревожност, хиперактивност и проблеми с вниманието. Този ефект е наречен „техноференция“, което означава намесата на технологиите в образователните процеси.

Резултатите показват, че повишените нива на тревожност при децата са свързани с факта, че те възприемат родителите си като прекалено увлечени от смартфони. Тези деца са по-склонни да страдат от проблеми с вниманието и да показват симптоми на хиперактивност, които не зависят от пола на детето.

Изследователите отбелязват, че възрастта между 9-11 години е чувствителен период за развитие на детския мозък, което прави влиянието на родителското поведение особено значимо. Точната посока на ефекта обаче остава неясна: дали поведението на родителите причинява психически проблеми при децата или родителите сами прибягват до смартфони поради трудности във възпитанието.