Ето как ще бъдат ремонтирани "Халите" в София (снимки)

Целият втори етаж е премахнат, фонтан от зелен мрамор ще краси вътрешността

Икономика
15:24 - 29 Ноември 2023
60800
Ето как ще бъдат ремонтирани "Халите" в София (снимки)

"Кауфланд" в България усилено реставрира сградата на Централните софийски хали. Възстановен е пълният обем на основната зала, който възвръща величието на сградата, съобщиха от компанията в прессъобщение до медиите. Две от фасадите са почистени с материали, използвани за консервация на египетски гробници. Целият втори етаж е премахнат, така че да се освободи изключителен простор за посетителите на магазина, става ясно от предоставените проекти.

Халите затвориха на 15 юли миналата година, след като "Кауфланд България" купиха сградата. В ремонта са вложени около 50 млн. лв. Проектът, по който бяха реставрирани Халите, е съобразен с препоръките на експертите от Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерството на културата.

Реставрацията е проведена така, че да се съхрани сградата паметник на културата и максимално да се запази първоначалният ѝ вид. Проектът е вдъхновен от първоначалната планова схема на арх. Наум Торбов, по чийто проект е построена сградата през 1911 г.

След преработка на проекта за реставрация през 2021 г. бе предвидено възстановяване на фонтана по проекта на арх. Торбов. Той е бил замислен от него, но никога не е бил построен. Реставраторът Панайот Панов, който е консултант по проекта, разказа, че е отнело много време докато се намери правилният материал. В момента фонтанът е в процес на изработка, като по него работи и скулптор. За конструкцията му се използва зелен мрамор.

Изпълнителният директор на "Кауфланд България" Иван Чернев разказа, че за реставрацията на сградата се използват най-модерните техники и най-качествените материали, като целта е Централните софийски хали да се възстановят в оригиналния им вид. Чернев съобщи как върви процесът по възстановяване на оригиналния вид и функции на Централните хали:

• Възстановен е пълният обем на основната зала, който възвръща величието на сградата
• Две от фасадите са почистени с материали, използвани за консервация на египетски гробници
• Полагат се близо 3000 кв.м. плочи в неоренесансов стил по пода на Халите
• Фонтан от зелен мрамор ще краси вътрешността

Ръководителят на проекта за реставрация инж. Ангел Димитров заяви, че е била свършена много работа по покривната конструкция, вътрешната и външната част на сградата. Материалите са поръчани от Австрия, така че да има максимална енергийна ефетивност, доколкото може за толкова голяма сграда.

В момента се работи по реставрацията на часовника над входа на Халите. За целта помагат германски музейни работници. Старият механизъм на часовника ще е изложен в галерията на Централна гара. Сложени са нови елементи, които да гарантират работата му в близките години, съобщи Панайот Панов.

Фасадите на Халите по ул. "Екзарх Йосиф" и булевард "Княгиня Мария Луиза" са обновени. Гербът на София над главния вход е бил много увреден - с множество дупки и стърчащи железа. Те вече са отстранени.

Сега двете фасади на сградата, както и гербът, са укрепени. Външната фасада на сградата е измазана с варовик, който е неустойчив, тъй като е мек и се разпада лесно вследствие на външните условия. Реставраторите са взели специални мерки за запазване на варовика, а гербът е полиран за защита от влагата и дъждовете.

Към момента се полагат близо 3000 кв.м. подови плочки, след проведено обширно проучване за оформлението на подобни сгради от епохата. Реставраторът и преподавател в СУ д-р Румяна Дечева заяви, че в течение на процеса са се натъкнали на нещо странно, което не са забелязали при изготвянето на проекта:

"Декоративните правоъгълни релефни елементи под прозорците на Халите всъщност не са оригиналните, а са изработени от стиропор и итонг. Залепени са с теракол и цимент. Наложило се да бъдат премахнати, което бе голямо предизвикателство, защото трябваше до основи да се почисти и лепилото, с което са залепени. Не можем да си обясним защо е направена тази намеса. Явно оригиналните елементи са се нуждаели от поправка, но това в никакъв случай това не бива да се прави по този начин", обясни д-р Дечева.

Тя посочи, че в архива на НИКН, където е редно да има информация за всяка реставрационна намеса върху културно наследство, не е открито нищо за процеса по въпросната съмнителна реставрация. На въпрос кога са се случили некоректните практики, Дечева отговори, че най-вероятно е било по времето на управлението на бившия столичен кмет Стефан Софиянски.

Реставраторите открили и друга изненада - върху варовика на фасадата на сградата била нанесена бяла боя, за да се скрие потъмняването му. Премахването му не е лесно, без да се наруши целостта на камъка, обясниха реставраторите.

Създателят на проекта "Бохемска София" Виктор Топалов поведе кратка обиколка на реставрираната фасада на Халите. Той разказа, че сградата е построена в стил неоренесанс, подобно на Централната минерална баня, Синагогата и Богословския факултет. За неоренесанса са характерни хоризонталните линии и мотиви, симетрията и арките.

Топалов разказа, че на ъгъла на ул. "Екзарх Йосиф" и ул. "Джордж Вашингтон" в началото на миналия век е имало дървена сграда на цирк. В нея включително имало и кино прожекции.

По време на бомбардировките на София през Втората световна война Халите по чудо не са били ударени директно, но тъй като почти всички съседни сгради са били уцелени, фасадата на Халите била жестоко надупчена от шрапнели.

Друг любопитен факт е, че първите оберлихти (б.а. превод от германски - таванни светлини) в София са изградени именно в Халите.

Какво предстои?

В предстоящите месеци ключовите ремонтни дейности ще са свързани приоритетно с възстановяване и социализация на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен и изграждане на „Интерактивна зона за археология и история“.

След финализиране на ремонтните дейности, над 170 български доставчици на основни категории храни като месо и колбаси, риба, хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци, ще станат част от възстановяването на оригиналното предназначение на сградата. Близо 50 български производители на плодове и зеленчуци ще представят стоката си в Халите. Продукцията на всеки един от тях ще трябва да бъде сертифицирана по програмата Global G.A.P. - независима световна система за добри земеделски практики, която гарантира, че производството на плодове и зеленчуци отговаря на най-високите стандарти за хигиена, опазване на околната среда и безопасност на работа.

В непосредствена близост до археологическото наследство на Централни хали, в сградата ще отвори врати и най-голямата книжарница за детски книги в страната, която ще наброява над 10 000 заглавия. На сутеренното ниво ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.

Всички детайли, визуализации, идейни планове и подробно описание на проекта на "Кауфланд България" за Централни хали могат да бъдат разгледани на специално създадената за целта информационна интернет страница: www.sofia-hali.bg