Ето как ваксинират в Япония

Свят
19:50 - 26 Февруари 2021
8899
Ето как ваксинират в Япония

Никакъв хаос, процес под конец, с ясно обособени фази и без чакане. Така на 17 февруари е стартирал процесът по ваксиниране срещу COVID-19 в Япония, а за неговите фази конкретно разказа българската писателка и дипломат Юлиана Антонова Мурата, която живее вече няколко десетилетия в Страната на изгряващото слънце: 

На 17 февруари т.г. стартира местната ПРОГРАМА за имунизация, описана от министър-председателя Йошихиде Суга като „променящата играта в пандемията". Опашка от медицински персонал се нареди в 9:00, за да бъде имунизиран.

Процедурата за ваксинация бе отворена за представители на медиите в Токийския медицински център към Националната болнична организация.

-Директорът на Центъра доктор Араки седна първи за ваксиниране и заяви, че инжекцията не е много болезнена. Предвидени бяха да обхванат десетки хиляди здравни специалисти в около 100 лечебни заведения, използващи ваксината, съвместно разработена от американската фармацевтична компания Pfizer Inc. и немската BioNTech.

Зам.началник на Центъра, който отговаря за ваксинациите, заяви, че медицинският персонал е нетърпелив да бъде ваксиниран. „Много от служителите ни поискаха да бъдат ваксинирани заради постоянно изправяне пред заплахата от разпространение на вируса в общността, както и в нашата болница“, каза той. Направихме и графика си за ваксинация, като взехме предвид продължаващото предоставяне на нормални медицински грижи. Първоначално трябваше първи да бъдат ваксинирани между 10 000 и 20 000 здравни специалисти. Обаче желанието на медицинския персонал за ваксиниране беше толкова голямо, че броят бе повишен на 40 000".

ПРОТИЧАНЕ:
- За ваксинациите е използвана залата за срещи в Центъра.

- Ваксинираните първо попълват обстойни формуляри за тяхното физическо състояние.

- След ваксинирането те изчакват около 15 минути в заседателната зала, за да има гаранция, че няма да се появят странични ефекти. (Центърът разполага с около 1800 лекари, медицински сестри, служители и друг персонал, 800 от които ще бъдат ваксинирани по приоритетната програма до 31 март. Всеки ще получи две дози).

- Около 60 души в Центъра ще бъдат ваксинирани на ден, за да се предпази от недостиг на персонал, ако членовете получат странични ефекти и се нуждаят от почивка.

- Хирурзите и лекарите, предвидени да приемат амбулаторни пациенти, няма да бъдат ваксинирани в деня преди работа.

- Медицинските сестри ще бъдат ваксинирани един ден преди почивните си дни.

- От около 40 000 здравни специалисти в Япония, които ще получат ваксината, 20 000 ще бъдат ежедневно наблюдавани за възможни странични ефекти.

- Общо в продължение на 7 седмици след прилагането на двете дози те ще ТРЯБВА ДА ЗАПИСВАТ температурa, състояние на кожата, мястото, където са били ваксинирани и общото им физическо състояние. Резултатите от тези доклади ще бъдат публикувани на обществеността.

ВРЕМЕВАТА РАМКА за протичане на ваксинирането е фиксирана и се спазва (освен ако не се случи непредвидено природно бедствие):
- След първата група медицински персонал от 40 000 програмата ще премине към останалите около 4 милиона медицински работници в страната.

-Втората група ще се състои от 36 милиона души на 65 или повече години; тази група ще започне да бъде ваксинирана на 12 април.

-Те ще бъдат последвани от 8 милиона души с хронично здравословно състояние;

-2 милиона души, които работят в домове за възрастни хора и;

-7,5 милиона души на възраст 60-64 години.

-Така първоначално ще бъдат ваксинирани 57,7 млн. по програмата.

-Всеки ще получи две инжекции с интервал от три седмици.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е ДА СЕ ВАКСИНИРАШ? Не, не е. Но хората на 16 и повече години трябва ДА ПОЛАГАТ УСИЛИЯ да бъдат ваксинирани. Това е подобно на други програми за ваксиниране, като тези за туберкулоза и дифтерия.

В следвоенния период в Япония беше приложена масова ваксинация, за да се премахнат инфекциозните болести като едра шарка и коремен тиф, които бяха донесени в страната от войници, връщащи се от чужбина. Ваксинациите бяха задължителни съгласно първоначалния акт за имунизация. В отговор на последвали произшествия и съдебни дела, причинени от ваксинации, законът е преразгледан през 1994 г., като задължава хората единствено да "полагат усилия".

-Японският олимпийски комитет НЯМА да изисква от съзтезателите и придружаващите ги лица имунизационен паспорт.

ГОЛЯМО ЛОГИСТИЧНО ПРЕДИЗВЕКАТЕЛСТВО: Очакваше се Pfizer да достави флакони с ваксината в определените складове в Япония в средата на февруари, което и стана. Оттам транспортни компании като DHL, Ямато и Сейно ги доставят до големите болници. Миналата седмица Пфайзер заяви, че е представила данни на FDA, показващи, че тяхната ваксина остава стабилна общо 2 седмици, като може да се съхранява при минус 25 C до минус 15 C, което според тях е температура, която по-често се среща във фармацевтичните фризери.

ПФАЙЗЕР или АСТРА ЗЕНЕКА?

И двете. Какво се случи в предварителен порядък?

-Япония се договори в края на миналата година да осигури 310 милиона ваксини срещу COVID-19, включително тези на американския производител на лекарства Pfizer Inc. Правителството заяви, че ваксината на американския фармацевтичен гигант вероятно ще получи одобрение в страната за употреба в средата на февруари. Да, получи я на 15 февруари.

-Според последното споразумение Япония е осигурила дози от ваксината за общо 76 милиона души.

-Правителствени източници твърдят, че Япония има за цел да започне ваксинирането на широката общественост през май - само два месеца преди отложената Олимпиада.

-Този месец бе предоставено на Здравното министерство на Япония резултатите от клиничните тестове, проведени в Япония, включващо около 160 души.

-Правителството има споразумение с AstraZeneca PLC за дози, достатъчни за 60 милиона души, заедно с договор с Moderna Inc. за 25 милиона души. "Takeda Pharmaceutical Co." заяви в четвъртък, че е започнала клинични изпитвания в Япония на кандидата за ваксина "Moderna COVID-19", с оглед да я разпространи през първата половина на тази година. "Takeda", която провежда клинични изпитвания и разпространение в Япония на ваксината на американската биотехнологична компания, известна като mRNA-1273, ще бъде насочена към 200 възрастни в проучването.

Производителят на лекарства планира да осигури 50 милиона дози след получаване на регулаторно одобрение.

-Споразумението за 120 милиона дози от ваксината AstraZeneka беше всъщност финализирано през декември 2020. Подготовката за местно производство е в ход, а японските регулатори на лекарства работят по сертифицирането на производственото съоръжение, както и на самата ваксина с две дози. И все пак се очаква да отнеме време до май, преди да бъде разпространена местно произведената ваксина.