Ето какви бизнеси имаше Алексей Петров

Застреляният днес бизнесмен е основател на редица емблематични компании у нас

Новини
17:00 - 16 Август 2023
14144
Ето какви бизнеси имаше Алексей Петров

Известният бизнесмен Алексей Петров е бил убит днес в „Драгалевци“. Петров беше бизнесмен, политик и преподавател, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, припомня бТВ.

Той е съучредител на застрахователните дружества „Аполо и Болкан“ и „Спартак“. До 2000 г. е член на борда им, както и на „Средец М“, а по-късно и на „Левски Спартак“. До 1998 г. участва във фирма „Будоинвест“ ООД заедно с Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата. Член на Надзорния съвет на НОИ и доскорошен председател на Съюза за стопанска инициатива на гражданите.

История на бизнеса му

Той е член на УС на застрахователната фирма „Атлас“ ООД към 1993 г. Петров е член на съвета на директорите и съдружник на ЗПАД "Аполо и Болкан" от 1995 до 1999 г. Между 1995 и 2008 г. той е член на ръководството и съакционер в застрахователно и презастрахователно акционерно дружество „Средец М“.

През 1996 г. създава бившето ЗАД "ЗK Спартак", което впоследствие се преименува на "ЗК Левски Спартак" - първообразът на една от най-големите съвременни застрахователни компании "Лев Инс".

През 90-те години на миналия ХХ век той участва като съосновател или съдружник в още няколко компании като „Бул пауър“ АД,Квон България“ ООД,Лева груп“ ООД, „Кайлъка ресурс“ АД“ Плевен, „Ай Ти Ви“ ООД и др., като постепенно прекратява участието си в ръководството им.

Между 2000 и 2007 г. Алексей Петров обединява бизнеса си под шапката на „Лев Корпорация“ АД (с предишни наименования Лев Интеркорпорация, Спартак Интер Холдинг). "Лев Корпорация" притежава участие в десетки компании в различни сектори на икономиката:

небанкови финансови услуги, производство, транспорт, туризъм, земеделие, корпоративна сигурност и др.

Най-големият им бизнес е застрахователна компания „Лев Инс“ АД. Компанията имаше интерес да придобие френската „Креди Агрикол“ през 2013 г. и „Токуда Банк“ в началото на 2014 г.

Сред останалите компании, свързани с бизнесмена са „Бук Тетевен“ АД за производство и преработка на дървен материал, „Хармония ТМ“ АД за производство на врати и дървени рамки, „Арте Италиана“, вносител на мебели от Италия, „Екобалкан“ ООД, произвеждащи мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти, ЛКС ООД за авиокетъринг и др.

Делото за пране на пари

На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г.

През февруари 2014 г. специализираният съд взема решение за прекратяване на разследването по т. нар. „Голям Октопод“. Четири години след провеждането на операцията, прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че да бъдат повдигнати обвинения и делото да влезе в съда.

През юли 2021 г. е окончателно оправдан по делото „Октопод“.

Драмата със "Зелената карта"

През юни тази година Алексей Петров в качественото си на изпълнителен директор на Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) внесе сигнал в прокуратурата срещу служебния финансов министър Росица Велкова заради проблема на България със системата „Зелена карта“ в автомобилното застраховане.

Причината за сигнала е, че бизнес организацията няма доверие на Велкова поради внесени от нея поправки в Кодекса за застраховането. Поправките срещнаха съпротива от Съюза за стопанска инициатива, защото изискват безусловно плащане на исканията за обезщетение при инцидент в чужбина, пише webcafe.