Ето какво време ни очаква през зимата

През студените месеци ще има големи преспи, много сняг и екстремно ниски температури

Новини
20:04 - 26 Септември 2024
5323
Ето какво време ни очаква през зимата

Предстоящата зима ще бъде топла, но ще има студен период, в който се очакват сериозни количества снеговалежи, големи преспи и екстремно ниски температури. Това заяви в ефира на Нова нюз климатологът Симеон Матев. 

"Буря като урагана "Борис" не се очаква. Има голяма вероятност на много места в страната, особено в Северозападна и Централна България да паднат значителни валежни количества от порядъка на 30-40 до 70-80 литра на кв.м. Очакваме за 24 аса да падне една месечна норма", каза климатологът. 

"Неприятното в случая е, че днес е в сряда и има време до неделя - понеделник. С наближаване на тези дни, ще се разбере точно къде ще паднат тези валежни количества", заяви експертът. 

"При нас винаги има проблем с нещо, затова трябва да подчертаем, че може да има наводнения", подчерта той. 

Ситуацията в Европа

"Наводненията, които бяха в Централна Европа - много мащабни и с огромно количество дъжд можем само да се радваме, че този дъжд не удари и страната ни", коментира Матев. 

"В Европа се случват неща, които са се случвали и преди - наводнения и пожари. Честотата, с която обаче се случват и това, че се случват едновременно абсолютно противоположни явления, не се е наблюдавало в рамките на това човешко съвремие - 150-200 години", каза той. 

"Това буди тревога сред хората", призна климатологът. 

Какво ни чака през следващите години?
"Трябва да сме готови за тези събития, защото изчисленията на моите колеги показват, че през следващите години, ще ставаме все по-често свидетели на дълги интензивни суши, така и на наводнения. Те ще вървят ръка за ръка", прогнозира Матев. 

Той онагледи казаното с пример за горещо и сухо лято, последвано от дъждовна есен, носеща наводнения. 

"Това сега е най-горещото лято, което сме виждали, но то идва след най-горещата зима, която сме виждали. Предишното лято също бе най-горещото до тогава", каза той. 

По думите му това е нещо уникално, което преживяваме. 

Каква зима можем да очакваме?

"Според народното поверие, ако видим цъфнали люляци и други растения, които сега не трябва да растат, то ще имаме сурова зима. Науката обаче вече обори всички тези твърдения", каза Матев. 

"С последните модели, които разполагаме, изглежда, че зимата ще бъде по-топла от обичайното. Ще има и студен зимен период, който не сме имали в последните 5-6 години", обеща той.

"Ще усетим тази година зимата така, както сме свикнали ние в нашите спомени. В съвремието деца на по 7-8 години не знаят какво е истински дебел сняг с люта зима - снегът да скърца от ниските температури", каза Матев.