Ето кои цветя може да засадите през юни

Ако искате бързо да затворите празни пространства в цветните лехи, използвайте бързорастящи декоративни култури, като невен, слънчоглед, различни увивни растения

Актуални новини
21:00 - 04 Юни 2023
20816
Ето кои цветя може да засадите през юни

Ако през пролетта не сте имали време и възможност да подновите цветните си лехи и сте решили да го направите през лютото, то сега въпросът е: кои цветя могат да бъдат засадени през юни?

Всяко растение има свой режим, изисквания за температура и продължителност на светлинните часове. Засаждането твърде рано или късно ще доведе до факта, че цветята в градината ще се развият слабо, цъфтежът ще бъде слаб и многогодишните коренища няма да натрупат достатъчно сила за зимуване. Цветната градина веднага ще придобие декоративен вид, ако правилно поставите в нея през юни многогодишни цветя, разсад, подготвящ се за цъфтеж, и семена на бързорастящи едногодишни цветя, пише kaktus.bg.

Ако семената покълнат бързо, няколко дни след засяването, земята в градината ще бъде покрита с приятен зелен килим, а скоро и с ярки съцветия. Препоръчително е да накиснете големите семена преди засаждане за подуване или да ги третирате със стимулатор на растежа, след което те покълват по-бързо. Малките семена се засяват най-добре чрез смесване с пясък или използвани чаени листа.

Ако искате бързо да затворите празни пространства в цветните лехи през юни, използвайте бързорастящи декоративни култури, като невен, тагетис, различни увивни растения, кученца, космос, кларкия, астри, вербена, калдаръмче.

Всяка цветна леха може да бъде украсена със слънчогледи. През юни не е късно да засадите семената, които растат много бързо. От тези гиганти можете да направите екран, да подредите центъра на композицията. Високите, здрави стъбла осигуряват отлична опора срещу вятъра за декоративния грах или други увивни растения. И в края на сезона отрежете узрелите глави и изненадайте семейството с вкусните семена растат. Едногодишните растения, които образуват голямо количество зелена маса, са отлична суровина за компост в градината.

През юни, с настъпването на постоянна топлина, в градината могат да се засяват двугодишни растения. Цветове ще се появят едва през следващата година, но когато цветната леха се запълни с красива зеленина, това ще е добра компенсация. Тази година земята ще бъде покрита с красиви листа, а през следващия сезон ще се възхищавате на цветовете.

Какви двугодишни растения се засяват през юни? Такива са турски карамфил, маргаритки, теменужки, гипсофила, камбанки, дигиталис, ружи. Ако харесвате двугодишни цветя, разбийте цветното легло на геометрични фигури: триъгълници, квадрати, вълни. Редувайте засаждането, така че всяко лято някои фрагменти от орнамента да бъдат покрити с цветя, а други с млада зеленина.

През юни е време да вземете грудки на топлолюбиви цветя и да ги засадите на цветната леха в градината. Далиите са много подходящи цветя за засаждане през юни. Оставете 3 издънки и заровете коренището в цветното легло. Когато на стъблото се образуват 4 двойки листа, отчупете върха и ще се развият повече цветове.

Ако през май не сте засадили луковици на гладиолите, сега не е късно. Забравили ли сте за лилиумите? Побързайте, юни е крайният срок за пролетно засаждане. Време е да засадите и кана. Ако направите всичко правилно и бързо, много цветя ще имат време да цъфтят през този сезон.

Ако времето е било сухо дълго време преди засаждане, изкопайте земята предния ден и я залейте добре с вода. Направете големи дупки за коренищата, поставете торове в дупките. След засаждане отново поливайте почвата обилно и добавете материал за мулчиране.

Разсадът от студоустойчивите цветя вече е засаден през май, сега е време да преместите най-деликатните растения на открито. Ако нощите във вашия район са студени, една седмица преди разсаждането започнете да калявате разсада: първо го оставете да спи на балкона под укритие, а след това без никаква защита.

Какви капризни растения могат да бъдат засадени в цветна леха, когато заплахата от замръзване отмине? Такива са амарант, бегония, петуния, латинки, слабонога, циния.

За пресаждане е по-добре да изберете облачен, хладен ден. Засадете във влажна почва, след което не забравяйте да поливате, за да уплътните почвата. Докато цветята пуснат корени, закрийте ги както от обедното слънце, така и от нощния студ.

Ако искате цветната леха в градината бързо да се покрие с многоцветен килим, можете да отглеждате разсад от едногодишни растения и през юни да ги засадите на открито в градината. Често по това време някои видове разсад вече започват да образуват пъпки. Дори не е нужно да пресаждате, а през пролетта сейте семена в саксии и сандъци. Ще дойдат топли дни и ще изнесете саксиите навън и ще ги поставите в цветната градина, по пътеките или до пейките