Ето кои държави приемат туристи

Новини
20:29 - 27 Април 2021
4976
Ето кои държави приемат туристи

Въпреки че пандемията далеч не е приключила, много хора започнаха да си правят планове за почивки.

Днес стана ясно, че от 10 май Кипър е отворен за напълно ваксинирани срещу коронавирус туристи без никакви ограничения – тестове и карантини. Повечето европейски страни обаче останат затворени за туристи.

Ако все пак решите да поемете риска от евентуално заразяване, има много държави, които може да посетите без проблем.

Армения

От историческата столица на Ереван до дивите национални паркове, Армения е отворена за международни туристи. Миналата година Армения беше в кратка война със съседен Азербайджан, но през ноември беше подписан мирен договор. За да влезете, трябва да имате отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен в рамките на 72 часа след пристигането, или да направите тест при пристигане за около $40 и да се самоизолирате, докато получите резултата си.

Барбадос

Новите протоколи ще за пътуване до Барбадос ще стартират на 8 май.

Дотогава всички пътуващи трябва да попълнят онлайн формуляр за пътуване и да го подадат 24 часа преди тръгване.

Трябва да представите валиден отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа след пристигането. Всички пътуващи трябва да направят бърз тест за антиген при пристигане.

След това трябва да останете под карантина в одобрен хотел или курорт, докато получите втори тест и отрицателен резултат. Карантината е минимум пет нощи. Също така трябва да носите електронна гривна за проследяване.

Боливия

Тази южноамериканска страна без излаз на море, но с красиви пейзажи, позволява  да я посещават туристи, които имат отрицателен тест COVID-19, направен до 72 часа преди заминаването. Пътуващите са длъжни да останат под карантина поне 10 дни след влизането и да предоставят декларация под клетва къде ще отседнат в страната. Всички пътници трябва да се направи втори RT-PCR тест една седмица след пристигането, за тяхна сметка.

На летищата се провеждат здравни прожекции, а пътниците, които не са постоянни жители на Боливия, трябва да имат здравна застраховка с покритие за COVID-19. Въздушните граници са отворени, но промяната на правилата по отношение на сухопътните граници със съседни държави може да затрудни или направи  невъзможно влизането или излизането от Боливия по суша.

Босна и Херцеговина

Пътуващите могат да влязат в Босна и Херцеговина, известна с космополитното Сараево и великолепните езера, с отрицателен резултат от PCR тест, който е на не повече от 48 часа.

Домениканска република

Всички пристигащи и заминаващи пътници трябва да попълнят електронен формуляр за влизане и излизане. Тестове за COVID-19 не се изискват. Министерството на туризма на Доминиканската република вече предлага безплати антигенни тестове на всички международни посетители, отседнали в хотели.

Египет

Пътуващите до Египет трябва да представят отрицателен резултат от PC тест, направен не повече от 72 часа преди пътуването. На пътниците, пътуващи от Япония, Китай, Тайланд, Северна Америка, Южна Америка, Канада, Лондон Хийтроу, Париж и Франкфурт, е позволено да удължат този период до 96 часа поради дългия периоди на пътуване и транзит.

Пътуващите трябва да представят хартиени копия на тестовете - цифрови копия не се приемат.

Деца под пет годинки са освободени от тестове. Може да се наложи да покажете доказателство за здравна застраховка. Можете да пътувате до курортния град Шарм ел Шейх в Червено море без PCR тест, но трябва да бъдете тестван при пристигане и да сте под карантина, докато получите отрицателен резултат.

Панама

За посещение на Панама е необходим PCR тест или антиген, направен не повече от 48 часа преди пристигането. Ако резултатите от теста са по-стари от 48 часа, трябва да направите бърз тест за COVID-19 на летището. Трябва също да попълните онлайн здравна декларация. Пътниците от круизни кораби не могат да слизат на панамския бряг.

Коста Рика

Посетителите трябва да попълнят формуляр за здравна карта, но не се изисква да предоставят PCR тест или да останат под карантина. Те трябва да имате доказателство за медицинска застраховка за пътуване, която можете да получите в Коста Рика.

Грузия

Грузия, географско и културно кръстовище в Кавказките планини, посреща туристи, пристигащи от ограничен брой дестинации, включително Европа. Напълно ваксинирани хора могат да влязат със сертификат. В противен случай трябва да попълните формуляр за кандидатстване и да покажете отрицателни резултати PCR тест, направен през последните 72 часа. Ще трябва да направите още един тест на третия ден.

Перу

Пътуващите над 12-годишна възраст могат да влязат в Перу с отрицателен резултат от PCR тес, тест за антиген или медицинско свидетелство за епидемиологично освобождаване, направени не повече от 72 часа преди пътуване, пише dnes.bg. Все още има 14-дневна карантина при пристигане, но ако дадете отрицателен резултат антигенен тест, след като влезете в страната, можете да се отъврвете от карантината.

Трябва също да попълните клетвена декларация за здраве.

Сейшелски острови

Тези острови в Индийския океан са отворени за посетители. Трябва да покажете доказателство за отрицателен резултат от PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пътуване, и да имате валидна здравна застраховка за покриване на свързаните с COVID-19 разходи. Дали сте напълно ваксиниран няма да повлияе на влизането. Трябва да кандидатствате за разрешение за пътуване онлайн.

Южна Африка

Една от най-популярните дестинации в Африка се отвори отново за международни туристи. Необходим ви е отрицателен резултат от PCR тест или серологичен тест, направен в рамките на 72 часа преди заминаването, за да влезете.