Ето кой е най-гнусният плаж по Черноморието

Царево и Приморско са рекордьори по замърсяване с ешерихия коли

Актуални новини
18:00 - 17 Август 2023
227321
Ето кой е най-гнусният плаж по Черноморието

Плажовете на Царево са притегателна точка за туристите. Единият от тях е Попският плаж, който се намира в най-северната част на градчето. Крайбрежието там е много живописно и се радва на прекрасни гледки.

Природните условия и удобствата на Попския плаж го правят подходящ за спокоен отдих, лагеруване.

За съжаление това е най-мръсното място по българското Черноморие. Поне по отношение на бактериите ешерихия коли.

Северният плаж (наричан Попски) на град Царево е рекордьор по замърсяване с Escherichia coli - 20666 клетки/100 мл или над 41 пъти над нормата!

Съвместната проверка на учени от Софийския университет и Асоциация Активни потребители

установи замърсяване на 7 от 11 проверени плажа, като се стига до 41 пъти над нормата.

Изследването включва стандартен тест за санитарна микробиологична оценка, използван и от местните здравни власти (РЗИ). Определя се Escherichia coli, по методология аналогична на препоръчаната в Наредба 5/2008. Плажовете и конкретните географски координати за пробовземане на морска вода, са максимално унифицирани с тези на РЗИ-Бургас. Казано направо, нашите резултати и тези на РЗИ-Бургас могат директно да бъдат сравнявани. Подборът на плажовете включени в изследването е на база оценка на риска, избрани са тези с най-висока опасност от замърсяване, пишат от Активни потребители.

Резултатите:

Водите на само 4 плажа, от 11, отговарят на количествения критерий за съдържание на Escherichia coli.

Най-чисто, с 240 клетки/100 мл, и оценка за качеството „отличен“, е плаж Харманите в Созопол.

Освен него в лимита до 500 клетки се класират плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг Златната рибка край Созопол.

Плажът Харманите в Созопол е оценен като „отличен“

На другият полюс е северния плаж, наричан Попски, на град Царево, където стойностите за Escherichia coli, достигат феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата. При визуалният оглед на мястото беше установено вливане на силно замърсен поток в залива,

наличие на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието, и силен мирис на фекалии в района.

В непосредствена близост, 100-200 метра, се намира недостроен и изоставен хотелски комплекс, и купища отпадъци. Важна подробност е, че всичко установено от нас, не фигурира в досието на плажа, публикувано на интернет страницата на РЗИ-Бургас: https://rzi-burgas.bg/kachestvo-na-vodite/. Има подозрение, че разположената на няколко километра градска пречиствателна станция не се справя с нарасналия обем отпадъчни води, и/или зауства твърде близко до залива на Попския плаж.

На второ място в позорната класация е южния плаж на Приморско, устието на Дяволската река с резултат от 11333 клетки/100 мл, 22 пъти над лимита.

Сигнал за проблемите на тази локация беше подаден от местни жители, които наблюдават масивно вливане на фекални води в реката от околните хотелски комплекси, факт също пропуснат от РЗИ-Бургас. Очевидно бактериите се просмукват заедно със сладката вода в крайбрежния район.

Южният плаж на Приморско е второто най-замърсено с ешерихия коли място по Черноморието

Най-посещаваните плажове установени, донякъде субективно, от нас са Атлиман в Китен и Лозенец.

Стойностите за бактерията и на двата надхвърлят лимитите съответно 2 и 4 пъти, но за щастие остават далече от Попския плаж.

Този резултат е коментиран от нас защото показва, че броя туристи на плажа не е основния критерий за замърсяване. Във водите на препълнения Атлиман са установени 20 пъти по-малко Escherichia coli, от пустия откъм хора Попски плаж. Примерът илюстрира, че

вероятно основен източник на замърсяване на крайбрежните води са незаконните и нерегистрирани вливания на отпадъчни води.

Понеже застрояването е неравномерно, както и обхвата на канализацията, то качеството на водите за къпане не е еднакво на различните плажове. В съответствие с крайбрежната инфраструктура се променя и степента на фекалното замърсяване на морската вода. Всяка локация или залив е с характерен подпис. Очевидно

чистотата на водата за къпане зависи от политиката на местните власти и където канализацията за отпадни води е пренебрегната, това веднага се отразява на качеството на градските плажове!

Понеже в изследването са включени само 11 от регистрираните от РЗИ-Бургас 49 основни плажа предполагаме, че има и други с некачествена за къпане вода. Научният екип не иска да паникьосва туристите но все пак трябва да имате предвид следните изводи и препоръки:

Установеното наднормено съдържание на Escherichia coli е индикация за замърсяване от хора и отпадни води

и както се вижда от резултатите е строго специфично за отделните плажове. Контактът с бактерията не води автоматично до разболяване. Нейната наличност в наднормени количества, означава възможно присъствие и на други, по-опасни човешки патогени. Накратко, където има повече Escherichia coli, може да се заразите с инфекциозна болест.

Типичните симптоми от замърсена вода са хранителни разстройства, настинки тип „летен грип“, с повръщане и температура, локални инфекции,

особено на открити рани и лигавици, конюнктивити и др. Съветваме ви при наличие на тези признаци да се обръщате към лекар на който да съобщите за посещението на конкретните плажове.

Избягвайте къпането в морски води, за които имате предварителна информация за наличие на замърсяване.

Създайте навик след къпане в морето да вземате душ. Там където, както за съжаление е нормално за България, няма такива на плажа, посетете първо хотела за такъв.

Ешерихия коли са бактерии, които обичайно живеят в червата на здравите хора и животни. Наименованието може да го срещнете да се изписва и на латински Escherichia coli. Повечето разновидности на ешерихия коли са безвредни или предизвикат относително кратка диария. Но има няколко особено неприятни щамове, като ешерихия коли O157:H7, които могат да доведат до тежки коремни спазми, кървава диария и повръщане. 

Признаци и симптоми на инфекция ешерихия коли обикновено започват 3–4 дни след заразяването с бактерии, въпреки че има случай при които симптомите се проявяват веднага до 1 ден или след повече от 1 седмица. Симптомите включват:
– Продължителна диария, която може да варира от лека и водниста до тежка и кървава
– Коремни спазми, болки или чувствителност
– Гадене и повръщане.