Ето кои са новите министри в кабинета на Джонсън

Външните работи оглавява Доминик Рааб, за финансите ще отговаря Саджид Джавид

Новини
21:40 - 24 Юли 2019
2259
Ето кои са новите министри в кабинета на Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън обяви първите назначения на министри в новото си правителство, предадоха световните агенции.

Външен министър ще бъде Доминик Рааб. Той беше министър по въпросите на Брекзит в кабинета на Тереза Мей, но подаде оставка заради разногласия с нея по сделката за напускане на ЕС, съобщи БТА.

Досега външен министър беше Джереми Хънт, който участваше в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори. Той подаде оставка по-рано днес, като обясни, че е имал предложение за друг пост, но не е приел. 

За министър на финансите е назначен Саджид Джавид. Досега той беше министър на вътрешните работи. Той заменя на поста Филип Хамънд, който подаде оставка малко преди встъпването в длъжност на Джонсън, за да изрази несъгласието си с него по въпроса за евентуално излизане от ЕС без сделка.

На поста на Джавид начело на вътрешното министерство бе назначена Прити Пател - министър на международното развитие в правителството на Мей. Тя подаде оставка заради серия от срещи с представители на ръководството на Израел, които не бяха съгласувани с премиерката. Сега Пател се завръща на политическата сцена с новото назначение.