Ето откога датира традицията да се помилват пуйки в САЩ (СНИМКИ)

И Джо Байдън се записа в историята на Деня на благодарността, забранявайки яденето на 21-килограмовите Чоколет и Чип

Новини
11:05 - 22 Ноември 2022
2595
Ето откога датира традицията да се помилват пуйки в САЩ (СНИМКИ)

Официалното „помилване“ на пуйките в Белия дом е интересна традиция, за която често се посочва, че е започнала от президента Линкълн през 1863 година. За това се споменава в репортерските хроники от 1865 г. 

Съобщенията за пуйки като подаръци на американските президенти могат да бъдат проследени до 1870 г., когато търговецът на домашни птици от Роуд Айлънд Хорас Воуз започва да изпраща добре охранени птици в Белия дом. Първите семейства не винаги са пирували с неговите пуйки, но със сигурност са му спечелили голяма популярност, като фермата му се превръща в истинска институция в Белия дом. На Деня на благодарността през 1913 г. една пуйка, дошла наскоро от Кентъки споделя няколко минути слава с фино оперения жител на Роуд Айлънд.  

До 1914 г. възможността да се подари пуйка на президент е отворена за всеки, а подаръците домашни птици често са били признак на патриотизъм и радост. През 1921 г. поща на Американския легион доставя овесарка за сандъка на гълъб на път от Мисисипи за Вашингтон, докато Harding Girls Club в Чикаго екипира пуйка като летящ ас, заедно с очила. Първата дама Грейс Кулидж приема пуйка от момиче скаут от Върмонт през 1925 г. Подаръците от пуйки се утвърждават като национален символ на доброто настроение. 

Според някои президентът Хари С. Труман е поставил началото на традицията за „помилване“ на пуйка. Библиотеката и музеят на Труман обаче оспорват идеята, че той е първият, който го е направил. Фокусът върху Труман произтича от това, че той е първият президент, получил пуйка от Националния борд за домашни птици и яйца и Националната федерация за пуйки. 

От септември до ноември 1947 г. съобщенията на правителството, насърчаващи „четвъртък без домашни птици“, грабват националните заглавия. Възмущението на домакините, собствениците на ресторанти и птицевъдството превзема Вашингтон и то в момент, в който  Деня на благодарността, Коледа и Нова година, трите големи празника на пуйката, случайно се падат в четвъртък. Тогава птицевъдите решават да изпратят сандъци с живи пилета — „Кокошки за Хари“ — в Белия дом в знак на протест. Пуйката, дарена на президента Труман през декември, популяризира птицевъдната индустрия и създава годишна новинарска ниша, която продължава и днес. 

Докато 1947 г. е началото на официалното представяне на пуйки от птицевъдната индустрия, помилването на пуйки остава спорадична традиция. През декември 1948 г. Труман приема две пуйки и отбелязва, че те „ще бъдат полезни“ за коледната вечеря. Очевидно не е имало план тези птици да получат президентско помилване.

Washington Post използва както „помилване“, така и „отсрочка“ в статия от 1963 г., в която президентът Кенеди казва за пуйката: „Нека го оставим да продължи“. През последните години от президентството на Никсън, Патриша Никсън приема пуйките от името на президента и през 1973 г. изпрати птицата във ферма в Оксън Хил. Пуйката от 1978 г., подарена на първата дама Розалин Картър, има подобна съдба, когато е изпратена в Evans Farm Inn, за да живее в мини зоопарк. 


След 1981 г. практиката да се изпраща презентационна пуйка във ферма става норма при президента Роналд Рейгън. Церемонията с пуйките се превръща в източник на сатира и хумор за репортерите. Но и в повод за протести. През 1989 г., президентът Джордж Х. У. Буш се пошегува с протестиращи наблизо активисти за правата на животните, казвайки „Но позволете ми да ви уверя, че тази прекрасна пуйка Том няма да се озове на ничия маса за вечеря", след което птицата е помилвана и изживява живота в близко ранчо.