Ето в кои страни прилепите са деликатес

В Индонезия, Сингапур, Тайланд и Гуам малките вампири са истински хит

Свят
15:15 - 26 Януари 2020
9480
Ето в кои страни прилепите са деликатес

Вече стана ясно, че коронавируса най-вероятно е дошъл от прилепите в Ухан, тъй като те са местен деликатес. Не само в Китай обаче тези летящи мишки се ядат. Има и други страни.

Тези малки животинки са истински деликатес в Лаос. Връзка от четири пържени прилепа струва средно 1,5 долара. Но кулинарните пристрастия на жителите на Лаос не приключват с това. Там с удоволствие се похапват плъхове, еноти, катерици, змии, жаби, бръмбари, скакалци, личинки и като цяло всичко, което може да бъде изядено.

В целия азиатски свят смятат супата от прилеп дори за лечебна, нещо като нашата пилешка супа, която правим когато сме болни и настинали. Съдбата обаче явно показва, че супата от прилепи и разболява и то с коварен вирус. Освен варен, прилепът се сервира и печен. Има го в почти всички азиатски страни, но особено разпространен е във Фиджи.

Виетнам също смята прилепите за деликатес. Във всеки реномиран ресторант заловените зверчета се държат в клетка, а на клиента предоставят правото да избере това, което му харесва. След това пред тях се случва следното: разтягат прилепа за крилата и с мълниеносен удар прерязват главата му. Кръвта от раната се събира в чаша. Виетнамците вярват, че тази кръв възбужда и укрепва мъжката сила.  Познавачите утвърждават, че месото на прилепите по вкус е сродно на говеждо със сос къри.

Индонезия, Сингапур, Тайланд  и Гуам малките вампири са истински хит. Ниското съдържание на мазнини в тези прилепи и високото съдържание на протеини ги прави изключително полезни, според местните.

Познавачите утвърждават, че месото на прилепите по вкус е сродно на говеждо със сос къри. Индонезия, Сингапур, Тайланд и Гуам малките вампири са истински хит. Ниското съдържание на мазнини в тези прилепи и високото съдържание на протеини ги прави изключително полезни, според местните.

В Африка прилепите също се ядат. В Гана преди години смятаха, че прилепа е виновен за появилата се ебола. Там на почит е плодния прилеп.

Защо тези народи ядат прилепи?

Първо едни държави ги смятат за полезни, вкусът им харесва. Други обаче ги ядат защото просто няма какво да се яде, особено в бедните страни и такива като Китай където населението е многомилионно.

Трето- има страни където ядат прилепи от древността. Използват животните за езически обичаи и вярват, че ако ги ядат придобиват сила, развалят или правят магии.

В тези страни са деликатес и други опасни и страни животни като скорпионите, змиите, гъсениците и червеите.