Ето защо Габриел си тръгна показно преди да дойде Лавров

Габриел не знае дали ще има смяна на министри при ротацията

Новини
11:02 - 02 Декември 2023
10728
Ето защо Габриел си тръгна показно преди да дойде Лавров

Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви. Така вицепремиерът и външен министър Мария Габриел коментира решението си да не остане за пристигането на руския външен министър Сергей Лавров на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде БГНЕС.

Габриела бе в РС Македония, но си тръгна часове преди пристигането на Лавров. „Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ“, каза външният министър.

„След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска“, каза Габриел.

Вицепремиерът коментира дали ще се стигне до ротация и стабилно ли е правителството на акад. Денков.

„Нещата са различни в добра посока. Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително“, каза тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК, Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер. „В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си“, каза тя и добави, че са един екип.

Има управленска програма, а в нея има секторни политики, всеки един министър е отговорен за изпълнението на сроковете, законодателството и реформите. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на въпрос ще има ли смяна на министри от кабинета при ротацията на премиерите.

Не подхождам по никакъв начин с презумпция, че някой трябва да бъде сменен, защото трябва да бъде сменен, заяви Габриел.