Ето защо се увеличават заразените с коронавирус

Все още нямаме колективен имунитет, спазвайте стриктно мерките, призова вирусологът Радостина Александрова

Новини
09:07 - 10 Март 2021
5324
Ето защо се увеличават заразените с коронавирус

Сега повече от всякога са важни всички мерки. Това заяви пред БНТ вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова. Тя подчерта, че при това надпреварване с вируса е много важно да продължи масовото ваксиниране.

Тя коментира още, че са комплекси причините за увеличаването на случаите със заразени в момента са комплексни.

"Първо, това, че все още нямаме колективен имунитет, т.е., има хора, които са чувствителни към вируса, голяма група хора и това е в цял свят. Новите варианти, които се разпространяват доста по-успешно. И може би това, че някои от нас вече са се поуморили от мерките и т.н., но не бива да забравяме, че вирусът не се е уморил и да продължаваме да ги спазваме много стриктно", обясни проф. Александрова.

По думите й британският вариант се е появил в края на миналата година. Има 17 мутации, за някои от които знаем какво правят, за други обаче все още нямаме информация, възможно е те да са неутрални "Мутацията е всяка една промяна в генетичната информация на вируса, оттук нататък тя се предава в следващите поколения и така възниква една линия вируси, образно казано, която съдържа тази мутация, но тъй като непрекъснато възникват нови мутации, тя ще се разклони като корените на дърво, а всеки вариант притежава една съвкупност от мутации", допълни вирусологът.

Проф. Александрова обясни, че мутацията на британския вариант, известната като N501Y, за която се предполага, че му помага да се разпространява и по-добре да се закачи за рецептора на клетката. Същата мутация я има и при бразилския, и при южноафриканския вариант. Освен отва те много по-добре се прикрепват към рецептора на клетката и това им помага да се разпространяват, обясни вирусологът.