Еврика! Дадоха зелена светлина на газовата връзка между България и Гърция

Актуални новини
17:17 - 04 Ноември 2021
4046
Еврика! Дадоха зелена светлина на газовата връзка между България и Гърция

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което се издава лицензия по внесено заявление от „Ай Си Джи Би“ АД за дейността „пренос на природен газ“ с условие за изграждане на енергиен обект. Лицензията е за срок от 35 години.

В нея се определят условията за изграждане на енергийния обект - междусистемна газова връзка Гърция – България (междусистемен газопровод IGB), срока за изграждане на енергийния обект и срока за започване на лицензионната дейност. С решението са одобрени и Правила на дружеството за работа с потребителите.

„Ай Си Джи Би“ АД е съвместно инвестиционно дружество с акционери с равни дялове „Български енергиен холдинг“ ЕАД (50%) и „IGI Poseidon“ S.A. (50%), Лицензионната дейност за осъществяване на дейността "пренос на природен газ" ще се осъществява след изграждане и въвеждане в експлоатация на енергийния обект – междусистемната газова връзка Гърция – България „Комотини-Стара Загора“ (IGB) с обща дължина 182 км, от които 151 км на българска територия и 31 км на гръцка територия.

Новият интерконектор ще свързва пряко националните газопреносни системи на Гърция и България. Предвидено е свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод (TAP). Първоначалният му капацитет е 3 млрд. м3/г., а максималния – до 5 млрд. м3/г., при наличие на пазарен интерес. Очаква се строителството да завърши до края на 2021 г., като газопроводът IGB ще влезе в експлоатация не по-късно от 1 юли 2022 г.

Aĸo cтpoeжът бъдe зaвъpшeн в cpoĸ, oпepaтopът oбeщaвa тoй дa зapaбoти нe пo-ĸъcнo oт 1 юли 2022 г.

Oбщoтo финaнcиpaнe oт 248.9 млн. eвpo бeз ДДC нa пpoeĸтa e изцялo ocигypeнo, ĸaтo eднa чacт oт нeгo e oт aĸциoнepитe, a ocтaнaлaтa – cъфинaнcиpaнe oт Eвpoпeйcĸaтa инвecтициoннa бaнĸa (EИБ) пo Eвpoпeйcĸaтa eнepгийнa пpoгpaмa зa възcтaнoвявaнe и Oпepaтивнa пpoгpaмa „Инoвaции и ĸoнĸypeнтocпocoбнocт“ 2014 – 2020.