Евроатлантикът Веждичката си иска Митрофанова, шубе го е от война

Доайенът на парламента иска хем да коленичи пред Путин, хем да обикаля из "Лувъра"

Политика
15:33 - 12 Октомври 2022
3030
Евроатлантикът Веждичката си иска Митрофанова, шубе го е от война

Не е работа на един български политик да се занимава с дипломация. С тази чутовна глупотевина Вежди Рашидов от ГЕРБ коментира пред БНР спорът дали да бъде поканена посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова на тържественото откриване на 48-ото Народно събрание.

Във вторник три от седемте партии в Народното събрание са обявиха против посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова да бъде канена за първото заседание на 48-мия парламент. Сред тях беше и ГЕРБ, но с изпратена официално позиция до медиите след като въпросът беше повдигнат от "Демократична България" на среща в парламента, на която, по неофициална информация, партията на Борисов не е заела категорична позиция.

"Кой е казал, че българските депутати могат да определян кой да влезе, кой да не влезе, на кой да обявяват войни? За чия сметка? Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба? Това е обявяване на война. Чий е този зор? Кой ще отговаря? Това е работа на висока дипломация и на държавническо мислене. Защо не седнат да мислят как да излезем от кризите. Защо да не влезем в парламента и да кажем кой е евроатлантик", заяви още Рашидов, който ще открие първото му заседание на парламента на 19 октомври.

Според него това, че бъдещите депутати са се изпокарали по темата да бъде ли поканена Митрофанова, е безотговорно. "Тези хора не са за българския парламент. Те се държат безотговорно. Аз не бих поощрил такова поведение", смята той. "Аз не съм съгласен с политиката на Путин", каза още Рашидов и добави, че той споделя позицията да е част от Европа, да ходи спокойно до Париж и да разглежда "Лувъра".

Попитан дали представителите на ГЕРБ са взели позиция по темата, Рашидов отговори, че ГЕРБ добре обмислят позициите си и когато са готови - тогава ще я обявяват.