Европа и НАТО приветстваха решението на САЩ за помощта за Украйна

Украйна
21:48 - 20 Април 2024
2852
Европа и НАТО приветстваха решението на САЩ за помощта за Украйна

"Приветствам преобладаващия положителен вот от Камарата на представителите. Украйна заслужава цялата подкрепа, която може да получи срещу Русия. Сега настояваме американския Сенат да я гласува възможно най-бързо, тъй като на карта са заложени животи. Трансатлантическите партньори са обединени в подкрепа на свободата и  демокрацията", написа в "Х" председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в същата платформа: "Приветствам одобрението от страна на Камарата на представителите на нов голям пакет помощ за Украйна. Украйна използва оръжията, осигурени от  съюзниците от НАТО, за да унищожи руските. Това ни дава повече сигурност на всички нас - в Европа и в Северна Америка". 

"Приветствам вота в Камарата на представителите, с който бе одобрена изключително необходимата и ключова помощ от 60 млрд. долара за Украйна", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Това изпраща ясен сигнал до Кремъл - тези, които вярват в свободата и хартата на ООН, ще продължат да подкрепят Украйна и нейният народ", казва още Мишел. 

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на САЩ 

"Благодарен съм на Камарата (на представителите), на двете партии и лично на председателя Майк Джонсън за решението, което запазва правилния ход на историята“, написа Зеленски в социалната платформа "Х".