Европа критикува Атина за "отчайващи" условия в мигрантските лагери

Гръцкият парламент трябва да приеме днес нов закон за миграцията

Свят
15:21 - 31 Октомври 2019
1261
Европа критикува Атина за "отчайващи" условия в мигрантските лагери

Ситуацията с мигрантите в лагери на гръцки острови е "експлозивна" и "на ръба на катастрофата", заяви в четвъртък комисарят на Съвета на Европа по правата на човека, съобщава АФП.

"Положението на мигранти, включително търсещи убежище, на гръцките Егейски острови се е влошило драматично през последните 12 месеца. Необходими са спешни мерки за справяне с отчайващите условия, при които живеят хиляди хора", каза Дуня Миятович пред репортери в края на петдневно посещение.

Гърция отново се превърна в основната точка на влизане на хора, които търсят убежище в Европа, а страната се бори да приеме над 70 000 мигранти и бежанци.

Въпреки редовното преместване в континенталната част, над 34 000 души живеят в пренаселени гръцки островни лагери.

Миятович, която посети лагери на островите Лесбос и Самос, и в Коринт, коментира, че е била "ужасена" от нехигиеничните условия, при които търсещите убежище живеят на островите.

"Има отчайваща липса на медицински грижи и санитарни условия в твърде пренаселените лагери, които съм посещавала. Хората се редят на опашки с часове, за да получат храна и да отидат в бани, когато съществуват", каза тя.

"На Самос, семейства къртят скали, за да направят място по стръмни склонове, за да създадат свои импровизирани убежища, често направени от дървета, които сами режат. Това вече няма нищо общо с приемането на търсещи убежище. Това се превърна в борба за оцеляване."

Новото консервативно правителство на Гърция, се ангажира да затегне правилата за убежище, да засили военноморските патрули за възпиране на мигранти и да изпрати 10 000 души обратно в Турция догодина.

Гръцкият парламент трябва да приеме днес нов закон за миграцията, съдържащ промени в политиката, но Миятович коментира, че проектът "поражда опасения от гледна точка на правата на човека".

Правозащитните групи също критикуват законопроекта, заявявайки, че той въвежда по-строги правила за приемане на търсещи убежище, забавя достъпа до правото на труд, стеснява определението за семейство и налага повече тежести на жертви на изтезания при признаването им за такива.