Европа купи горива от Русия за €44 милиарда от началото на войната

ЕС е внесъл 10% повече руски газ по тръбопроводи след 24 февруари

Икономика
13:39 - 29 Април 2022
1139
Европа купи горива от Русия за €44 милиарда от началото на войната

Приходите от износ на изкопаеми горива на Русия са нараснали през първите два месеца от инвазията в Украйна. Доста голяма част от тях идват от Европейския съюз, въпреки че някои купувачи избягваха покупки от страната и намираха алтернативни доставчици.

Това показва доклад на Центъра за проучване на енергията и чист въздух (CREA), цитиран от CNN. 

Вносът на изкопаеми горива от Русия в Европейския съюз възлиза на 44 милиарда евро от 24 февруари - денят, в който Русия започна инвазията в съседа си, до сега. Това представлява двоен ръст в сравнение със същия период на миналата година, казва главният анализатор на CREA Лаури Миливирта. Това се дължи по-скоро на по-високите цени, а не на обемите.

Около 70% от приходите от износ на изкопаеми горива на Русия в световен мащаб идват от ЕС. Общите приходи възлизат на 63 милиарда евро за двумесечния период.

Цените на енергията се повишиха през изминалата година, търсенето се увеличи. Нахлуването на Русия в Украйна даде допълнителен тласък на цените на петрола и газа. Държавите-членки на ОПЕК не успяха да осигурят обещаното увеличение на производството, което допълнително затрудни ситуацията с доставките.

Европейският съюз е внесъл 10% повече руски газ по тръбопроводи от началото на войната и 20% повече втечнен природен газ,

но обемът на износа на руски петрол и въглища за блока спада съответно с 20% и 40%.

Руската енергийна компания „Газпром“ прекъсна доставките на газ за Полша и България в опит да притисне европейските компании да плащат в рубли. Русия се опитва да подкрепи валутата си.

Бързото спиране на вноса на руските изкопаеми горива ще бъде предизвикателство за ЕС, който преди войната зависеше от Русия за около 40% от вноса на природен газ, както и за 27% от вноса на петрол и 46% от въглищата. Внезапното прекратяване на този внос би довело до сериозни последици за потребителите и бизнеса, пише money.bg.