Европа одобрява „Пфайзер” ваксината на 23 декември

Актуални новини
15:00 - 15 Декември 2020
2261
Европа одобрява „Пфайзер” ваксината на 23 декември

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) ще одобри първата ваксина срещу Ковид-19 още на 23 декември, съобщи източник от германското правителство, цитиран от "Ройтерс". Това ще позволи на страните членки на ЕС да настигнат САЩ и Великобритания, които вче започнаха ваксинацията.

"Да, ЕАЛ ще бъде готова на 23 декември", каза източникът, като имаше предвид ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“. По-рано днес терманският здравен министър Йенс Шпан заяви на пресконференция, че се надява ЕС да одобри ваксината преди Коледа, за да може да започне имунизацията преди края на годината.

В началото на декември от ЕАЛ обявиха, че планират да излязат с решение за ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“ до 29 декември, а за ваксината на „Модерна“ до 12 януари. Преди броени дни говорител на ЕАЛ повтори, че агенцията ще реши до 29 декември, цитира „Монитор”.

Но може да се стигне и до по-ранно решение под германско давление. В-к "Билд" вече писа, че крайното решение на ЕАЛ се очаква на 23 декември, позовавайки се на източници от Европейската комисия. "Билд" допълва, че Германия започва имунизация от 26 декември.