Европа срещу Тръмп за Голанските възвишения

Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция отхвърлиха тезата на US президента, че областта е на Израел

САЩ
21:10 - 26 Март 2019
2381
Европа срещу Тръмп за Голанските възвишения

Петте страни от ЕС, членки на Съвета за сигурност на ООН, отхвърлиха днес решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Голанските възвишения за израелска територия и изразиха безпокойство, че то може да има сериозни последици, предаде „Франс прес”.

Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция подчертаха, че европейската позиция не се е променила и че съгласно международното право, залегнало в резолюциите на ООН, Голанските възвишения остават окупирана от Израел сирийска територия, цитира БТА. „Не признаваме израелския суверенитет над териториите, окупирани от Израел след юни 1967 г., включително Голанските възвишения, и не ги смятаме за част от територията на Държавата Израел”, заяви пред репортери белгийският постоянен представител в ООН Марк Пестен де Бойтсверве.

„Изразяваме сериозното си безпокойство от последиците от признаването на незаконно анексиране и последиците в по-широк регионален план”, подчерта Бойтсверве в присъствието на постоянните представители на останалите четири страни.

Изпълняващият длъжността постоянен представител на САЩ в ООН Джонатан Коен посочи на заседание на Съвета, посветено на Близкия изток, че Вашингтон е взел решението си, за да се противопостави на сирийския президент Башар Асад и Иран. На заседанието Русия и Китай се обявиха против американското решение, същото направиха и Индонезия и Южна Африка - две страни, силно подкрепящи палестинците. Съветът за сигурност ще обсъди решението на САЩ на заседанието, посветено на бъдещето на мироопазващите сили на ООН в Голанските възвишения.

Снимка: БТА