Европарламентът избира нов зам.-шеф на мястото на Ева Кайли

На членовете на ЕП може да забранят да лобират 2 години след напускане на поста

Новини
14:47 - 17 Януари 2023
1454
Европарламентът избира нов зам.-шеф на мястото на Ева Кайли

Европейският парламент ще избере утре нов заместник-председател на институцията на мястото на Ева Кайли, обвинена в Белгия в корупция и пране на пари. Това съобщи в началото на първата за годината сесия на евродепутатите в Страсбург председателят на ЕП Роберта Мецола. ЕП се гордее с откритостта и достъпността си, които създават доверие, затова спрямо всяка злоупотреба с ЕП трябва да се действа решително и слабостите да бъдат отстранени, заяви Мецола. Събитията от миналия месец създадоха нужда да възстановим доверието на европейските граждани, те справедливо искат отчетност и почтеност, добави тя по повод разкритията за корупция сред евродепутатите и техните сътрудници в интерес на Мароко и Катар.

Мецола съобщи, че първите стъпки в отговор на скандала вече са очертани. По нейните думи бъдещите мерки ще засегнат също бившите евродепутати, както и представителите на държави извън ЕС, които търсят взаимодействие с евродепутатите.

Още в началото на месеца в ЕП беше задействана процедура по сваляне на имунитета на замесените в скандала евродепутати, припомня Франс прес, цитирана от БТА. Няма да има никаква безнаказаност, абсолютно никаква", заяви тогава Мецола. Тя подчерта, че ЕП е на страната на закона и че ще направи всичко, за да се бори срещу корупцията.

На членовете на Европейския парламент може да бъде забранено да лобират в продължение на две години след напускане на поста си, става ясно от предложение за преразглеждане на правилата за лобиране и прозрачност на органа, което се очаква да бъде официално представено тази седмица, пише изданието "Политико". Според двама служители на ЕП, запознати с въпроса, Мецола ще предложи общо 14 точки. Освен временната забрана за лобиране, предложенията ще задължат всеки, който влиза в двете сгради на ЕП в Брюксел и Страсбург, да декларира с кого се среща, ще бъдат забранени неофициалните приятелски групи на членовете на ЕП с държави извън ЕС и ще се изисква от членовете на ЕП да предоставят данни за източниците си на доходи.

Много от предложенията са бързи решения, които - ако получат подкрепата на членовете на ЕП - могат да бъдат приложени в рамките на няколко месеца. В плана на Мецола мерките са описани като "първи стъпки". Но въпреки това вероятно групите, следящи за прозрачността в политиката, ще настояват за повече.

Докато някои от по-простите идеи председателката може да осъществи и сама - като например плана за създаване на специален портал за прозрачност на уебсайта на ЕП - по-сложните предложения ще изискват политическо съгласие и гласуване, особено когато става въпрос за финансовите декларации на членовете на ЕП.

Основната идея на Мецола е да се създаде решетка от изисквания, която, макар и никога да не е сто процента сигурна, би могла да намали шансовете за повторение на подобен скандал.

Централно място в предложенията заема идеята да се задължат всички членове на ЕП, сътрудници или държавни служители да съобщават с кого се срещат при обсъждане на текущата законодателна работа, независимо дали тези срещи се провеждат в парламентарните помещения или не. Това би било значителна промяна - в момента само докладчиците или председателите на комисии са задължени да оповестяват такава информация. Всеки път, когато на даден евродепутат е възложено да напише доклад, той ще трябва да декларира какви конфликти на интереси има по този въпрос.

Съгласно предложената схема длъжностните лица на ЕС ще извършват случайни проверки на групите, които са се вписали в регистъра за прозрачност. Всички представители на държави извън ЕС също ще трябва да бъдат включени в регистъра за прозрачност, за да могат да лобират.

Поуки бяха извлечени и от дейността на Пиер Антонио Панцери, бивш депутат от Социалистите и демократите, който е един от обвинените в корупция покрай скандала "Катаргейт" и който е имал неограничен достъп до ЕП, след като напуснал институцията през 2019 г. и създал неправителствена организация, наречена "Борба с безнаказаността". Сега Мецола предлага бившите членове на ЕП вече да не получават постоянна карта за достъп до сградата, а вместо това да трябва да се записват всеки ден за еднодневен пропуск на специално бюро.

Ще бъдат затегнати мерките не само за членовете на ЕП, но и на техните сътрудници и служители. На тях ще им бъде забранено да заемат едновременно с работата си ръководни длъжности в неправителствени организации. Следва да се отбележи обаче, че на самите депутати няма да бъде забранено да имат втора работа.

Мецола определи скандала "Катаргейт" като атака на чужди сили срещу демокрацията в ЕС. В действителност обаче ЕП има лош опит в надзора на собствените си членове и в прилагането на вътрешните си правила и разпоредби. Единственият орган, който следи за нарушенията на депутатите, е Консултативната комисия за поведението на членовете на ЕП. Предложенията на Мецола са неясни по отношение на начина, по който ще се увеличат правомощията на тази комисия, съставена от членове на ЕП.