Европарламентът призова НАТО да покани Украйна

Отделно, членовете на ЕП осъдиха разрушаването на язовир "Каховка" от Русия

Украйна
15:26 - 15 Юни 2023
1562
Европарламентът призова НАТО да покани Украйна

Предстоящите срещи на върха на НАТО трябва да подготвят почвата за покана за присъединяване на Украйна, заявиха членовете на Европейския парламент (ЕП). В резолюция, приета с 425 гласа "за", 38 "против" и 42 "въздържал се", те подчертаха необходимостта от започване на процеса на присъединяване след края на войната и завършването му възможно най-скоро.

Те призоваха съюзниците от НАТО да спазят ангажиментите си към Украйна и да проправят пътя за покана към Киев да се присъедини към отбранителния съюз. Според евродепутатите интеграцията на Украйна в НАТО и ЕС ще повиши регионалната и глобалната сигурност и ще укрепи връзките между Украйна и евроатлантическата общност, съобщи Пресслужбата на Европейския парламент.

Отделно, членовете на ЕП осъдиха разрушаването на язовир "Каховка" от Русия като военно престъпление, което предизвика мащабни наводнения и екологично бедствие в Украйна. Те настояха, че всички отговорни за военните престъпления, включително разрушаването на язовира, трябва да бъдат подведени под отговорност съгласно международното право.

Европейският парламент също така призова за всеобхватен пакет от мерки на ЕС за възстановяване на Украйна, който да включва непосредствено, средносрочно и дългосрочно помощ, реконструкция и възстановяване на страната. 

Те същевременно подчертават, че възстановяването на увредената инфраструктура и промишлен капацитет следва да се извърши в съответствие с принципа "да изграждаме отново, но по-добре" и Европейския зелен пакт. Това ще помогне за насърчаването на цифрова икономика, без въглеродни емисии и превръщането на Украйна в модерна европейска социална държава и пазарна икономика.

Те изразиха важността на обвързването на възстановяването на Украйна с подготовката за преговори за присъединяване към ЕС. Членовете на ЕП изразяват надежда за положителна препоръка от Европейската комисия, след като Украйна успешно условията, посочени в становището на Комисията. Те настояват за ясен път за започване на преговорите за присъединяване, които при достатъчна подкрепа биха могли да започнат още тази година.