НАТО дебатира как да засили връзките си с Украйна

Украйна
12:59 - 15 Юни 2023
1250
НАТО дебатира как да засили връзките си с Украйна

Министрите на отбраната на НАТО се събраха в четвъртък, за да обсъдят бъдещите отношения с Украйна, тъй като войната на Русия срещу страната осуетява надеждите ѝ скоро да се присъедини към отбранителния пакт, предава Асошиейтед Прес.

Министрите също трябва да участват в отделна среща в централата на НАТО на водената от САЩ Контактна група за Украйна - форумът, в който съюзниците на Украйна редовно се събират, за да да събират оръжия и боеприпаси и да помогнат на Киев да се бори с руската инвазия.

Срещата на министрите на отбраната на НАТО идва малко по-малко от месец преди президентът на САЩ Джо Байдън и неговите колеги лидери на страните от Алианса да се съберат на среща на върха в Литва в символична демонстрация на подкрепа за Украйна. Очаква се те да подчертаят решимостта си да действат, ако руският президент Владимир Путин се опита да разшири войната на запад.

НАТО се съгласи през 2008 г. Украйна да се присъедини към организацията един ден, но не определи дата за започване на преговори за членство.

Украйна кандидатства за "ускорено присъединяване" към НАТО на 30 септември. След анексирането на Кримския полуостров и окупирането на части от Южна и Източна украйна, не е ясно с какви граници страната би се присъединила към пакта.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма консенсус страната да се присъедини, докато е във война с Русия.

"Съгласни сме, че най-неотложната задача сега е да се гарантира, че Украйна ще надделее като суверенна независима нация, защото ако Украйна не победи и не може да продължи като демократична държава в Европа, въпросът за членство въобще не стои", каза той преди на срещата.

Столтенберг каза, че очаква 31-членният алианс да "се споразумее за многогодишна програма, в която помагаме Украйна да премине от стари стандарти, оборудване, процедури, доктрини към стандартите на НАТО и да стане напълно оперативно съвместима с НАТО".

НАТО също повишава нивата на отношенията си с Украйна. Комисията НАТО-Украйна, която ще заседава по-късно в четвъртък, трябва да бъде надградена до Съвет НАТО-Украйна, давайки на страната равностойно място на масата с 31-те съюзници.

НАТО няма официално присъствие в Украйна и като организация предоставя само несмъртоносна подкрепа на Киев, въпреки че съюзниците индивидуално и групово доставят оръжия и боеприпаси.