Европейската комисия забранява електронните цигари?

Атаката е срещу продуктите, които са "с ясно забележима миризма и вкус, различни от тютюн"

Икономика
20:39 - 29 Юни 2022
6839
Европейската комисия забранява електронните цигари?

Европейската комисия предлага забрана на продажбата на ароматизирани течности за нагряване на тютюн, с цел намаляване на случаите на рак в Евросъюза. 

Изследване на ЕК сочи, че в над 5 държави членки има 10% увеличение на продуктите от този тип. Идеята да се забранят ароматизираните версии следва логиката, че те привличат повече и по-млади потребители.

По-рано бе съобщено, че забраната ще засегне всички продукти с нагряване на тютюн, вкл. айкос на "Филип Морис" и гло на "Бритиш Американ тобако".

В действителност обаче може да засегне само тези техни варианти, които са "с ясно забележима миризма и вкус, различни от тютюн".

"Тъй като 9 от 10 случая на рак на белия дроб са причинени от тютюн, искаме да направим пушенето колкото се може по-непривлекателно, за да защитим здравето на нашите граждани и да спасим животи", обяснява Стела Кириакидес, комисарката за здравето и безопасността на храните.

Ракът е втората най-честа причина за смърт в ЕС. Всяка година от него умират 1,3 млн. европейци, регистрирани са и 3,5 млн. нови случая. Около 40% от гражданите на Съюза ще се сблъскат с рак в някакъв момент от живота си. Всичко това струва около 100 млрд. евро годишно на европейската икономика.

Предложението сега трябва да бъде обсъдено от страните членки и Европейския парламент.