Европейски президенти отказаха снимка с Лукашенко

Свят
16:14 - 01 Декември 2023
2459
Европейски президенти отказаха снимка с Лукашенко

Президентите на Прибалтийските републики - Литва, Латвия, Естония - и на Полша отказаха да участват в съвместна фотосесия на срещата на върха на ООН по въпросите за изменението на климата в Дубай.

Те не пожелаха да си направят обща снимка с беларуския диктатор Александър Лукашенко, който също присъства на събитието. В крайна сметка президентът на страната, верен съюзник на Русия и Владимир Путин, трябваше да се радва само на компанията на диктатора на Зимбабве - Емерсън Мнангагва.

Беларуската държавна информационна агенция БелТа дори извади водещ материал за връзките между Минск и африканската страна. Лукашенко е казал на колегата си, че Беларус и Зимбабве постигнали добри резултати и сега основна задача било да не се спира прогресът.

Освен това Лукашенко произнесе реч по време на събитието в Дубай. "Днес ние, лидерите на държавите по света, говорим за бъдещето на планетата Земя - нашия общ дом. Ние не сме имали и няма да имаме друг дом. Говорим за бъдещето на нашите деца и внуци. За бъдещето на всички, които ще дойдат на този свят след нас. Ние представляваме различни култури, различни ценностни системи, различни цивилизации. Но сме единни пред лицето на глобалното предизвикателство, което самата природа ни е хвърлила", подчерта той, цитиран от БелТа.

Президентът заяви, че климатът се променя, а учените правят най-страшни прогнози. "Фактът, че ги чуваме и реагираме, е много прогресивен. Но за да се противодейства ефективно на заплахата, е необходимо честно и открито да се назоват нейните първопричини", каза Лукашенко.