160 лидери на Световната среща за климата в Дубай

Оглушителна какофония от счупени рекорди, с тези думи Петери Таалас от Световната метеорологична организация описа данните за 2023 г.

Свят
22:03 - 30 Ноември 2023
2744
160 лидери на Световната среща за климата в Дубай

С големи надежди, но и със сериозни противоречия започна Световната среща за климата в Дубай. На нея се събират повече от 160 световни лидери, но с отсъствието си блeснаха президентите на Съединените щати и Китай. България е представена от президента Румен Радев.

Оглушителна какофония от счупени рекорди - с тези думи генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас описа данните за 2023 при откриването на COP28: рекордно ниво на парниковите газове, рекордно високи температури по света, рекордно повишаване на морското ниво и рекордно свиване на антарктическия лед.

Сега имаме 150 процента повече въглероден диоксид в атмосферата спрямо прединдустриалния период. Имаме и 266 процента повече метан и 124 процента повече азотен оксид", каза Петери Таалас, ген. секретар на СМО.

Големият залог на срещата е очертаването на ясни рамки на общия енергиен преход, който трябва да ограничи глобалното затопляне до градус и половина до края на века. Споразумението в този дух, постигнато в Париж преди осем години, трябва да намери израз в съгласуването на конкретни действия в Дубай. Основният сблъсък е между позициите за постепенно намаляване на добива на изкопаеми горива и пълния отказ от тяхната употреба.

"Аз силно подкрепям говоренето за изключване на изкопаемите горива и то в разумен период от време. Смятам, че е срамно да оставаме в мъгливата и неангажираща фаза на постепенното им намаляване, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Председателят на COP28 Султан ал Джабер, който е и изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби, убеждава открито в ползата от изкопаемите горива по пътя към нисковъглеродно бъдеще.