Европол нанесе тежък удар на организираната престъпност

ЕС
14:22 - 18 Септември 2024
1144
Европол нанесе тежък удар на организираната престъпност

Международна операция на правоохранителните органи разби криптирана комуникационна платформа, известна като Ghost, организирала мащабен трафик на наркотици и пране на пари, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Европол.

Разследването е довело до задържането на 51 заподозрени от редица държави, като се очакват още арести.

Платформата е придобила популярност сред престъпните организации заради своите усъвършенствани функции за сигурност и разбиването ѝ е значителен удар върху глобалните мрежи на организираната престъпност.

"Това наистина беше глобална игра на котка и мишка и днес играта приключи", обяви заместник изпълнителният директор на Европол Жан-Филип Лекуф.

По данни на Европол при операцията са предотвратени няколко заплахи за живота, разкрита е лаборатория за наркотици в Австралия и са иззети оръжия, наркотици и над 1 милион евро в брой.

"Днес дадохме да се разбере, че колкото и престъпните мрежи да смятат, че са скрити, те не могат да избегнат нашите колективни усилия", изтъкна изпълнителният директор на Европол Катрин Де Боле. Тя нарече платформата Ghost "спасителен пояс за сериозната организирана престъпност".

Операцията беше проведена с помощта на властите от Австралия, Канада, Франция, Исландия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Швеция и Съединените щати, като част от по-широк ангажимент за борба с глобалната организирана престъпност.

Разследването продължава и се очаква по-нататъшно прекъсване на незаконните дейности.