Съд на ЕС отмени глобата от 1,5 млрд. евро срещу Google

ЕС
13:52 - 18 Септември 2024
589
Съд на ЕС отмени глобата от 1,5 млрд. евро срещу Google

Съд на ЕС отмени глобата от 1,49 млрд. евро, наложена от Брюксел на Google заради злоупотреба с господстващо положение в областта на онлайн рекламата, предаде АФП.

"Съдът анулира решението на Европейската комисия в неговата цялост“, съобщи базираният в Люксембург съд. Той посочи, че „институцията е направила грешки в оценката си“.

"Брюксел не е взел в предвид всички значими обстоятелства в оценката си на продължителността на клаузите в договора, която комисията е счела за злоупотреба", каза съдът.

Комисията, влиятелният регулатор на ЕС в областта на конкуренцията, обяви, че „си взема бележка“ и „внимателно ще разучи съдебното решение и ще обсъди възможните следващи стъпки“ – които могат да включват обжалване.

Говорител на Google заяви, че компанията приветства решението, отбелязвайки, че е „направила промени“ в рекламните си услуги през 2016 г., преди решението на ЕС.

"Доволни сме, че съдът разпозна грешките в първоначалното решение и анулира глобата", обясни говорителят.

Като част от мащабните усилия за борба със злоупотребите в областта на големите технологии, ЕС наложи на Google глоби на обща стойност от 8,2 млрд. евро между 2017 и 2019 г. заради нарушения на антитръстовите правила.

Глобата в размер на 1,49 млрд. евро е третата от тези санкции срещу услугата AdSense на Google.