Европол залови 19 души за трафик на мигранти

ЕС
20:44 - 22 Февруари 2024
2196
Европол залови 19 души за трафик на мигранти

Една от най-големите мрежи за трафик на мигранти през Ламанша беше разбита с ареста на 19 души в Германия. Сред задържаните са лидерът и четирима основни организатори. Това обяви в четвъртък Европол след мащабна операция, проведена с германска, френска и белгийска полиция, съобщава "Ройтерс".

"Разследването се съсредоточи върху иракско-кюрдска мрежа, заподозряна в контрабанда на незаконни мигранти от Близкия изток и Източна Африка от Франция към Обединеното кралство с използването на нискокачествени надуваеми лодки", казаха от агенцията на ЕС.

Заподозрените по разследването, започнало в края на 2022 г., са организирали закупуването, съхранението и транспортирането на надуваемите лодки, предимно от китайски произход, които по-късно са използвали за трафик на мигранти от плажовете край френския град Кале към Обединеното кралство.

Средно групата качвала по 50 мигранти в лодки, подходящи за максимум 10 пътници, като таксувала между 1000-3000 евро на мигрант, каза Европол.

Wave, оперативната работна група зад арестите, претърси 28 места в Германия и иззе 24 надуваеми лодки, големи количества навигационно оборудване, 60 електронни устройства, оръжия и няколко хиляди евро в брой.

Общо около 900 германски полицаи са участвали в операцията, се казва в отделно изявление на белгийската федерална прокуратура.

По-рано този месец граничната агенция на ЕС Frontex заяви, че нелегалната имиграция в блока от Западна Африка се е увеличила повече от 10 пъти през годината през януари.

Frontex заяви, че очаква общият брой на пристигащите да нарасне през 2024 г. и че пълното спиране движението на хора е невъзможно.