Езиковедът доц. Ана Кочева: "Под игото" стана на 125, а всички си мълчат

Култура
14:47 - 14 Ноември 2019
4117
Езиковедът доц. Ана Кочева: "Под игото" стана на 125, а всички си мълчат

Езиковедът доц. д-р Ана Кочева избухна в социалните мрежи по повод неглижирането на 125-ата годишнина от издаването на първия модерен български роман "Под игото". Чувстваме се в положение да публикуваме думите й, тъй като Lupa.bg излезе с обширен материал навръх юбилея преди месец. Ето какво е написала Кочева:

Роман на 125 години. Тая година, 2019, е годишнината от издаването му от книжаря Тодор Чипев. Вие чухте ли нещо по тоя повод, щото аз не! Може и да съм го пропуснала покрай ушите си, ма не ми се вярва.

Същият този роман, казват, звучал архаично на младите и затова не го четяли. И това може да е тъй, отдалечено е времето на събитията в него от днешните ни подрастващи, реалиите са много различни! Ама и Шекспир звучи в оригинал не много разбираемо, но на Албиона си го учат, адаптират го и младите го разбират.

За нашата литература Вазов е колос, кой каквото ще да казва, а "Под игото" е издържано в най-добрите романови традиции. И има емблематични герои и знакови реплики! Всеки е запомнил своите, а една от моите е ей тази: "Въобще нещастията на другите необходимо събуждат у дребните души три чувства: първо - удивление, второ – вътрешно задоволство, че бедата не е на твоя глава; и трето – скрито злорадство.“

Бил архаичен дядо ви Вазов и много променен българинът? Друг път!

Доцент Ана Кочева