Фалира най-голямата чешка стоманодобивна компания

Около 5000 души работят в „Либърти Острава“

Новини
16:50 - 21 Юни 2024
3777
Фалира най-голямата чешка стоманодобивна компания

Чешки съд обяви днес фалита на най-голямата стоманодобивна компания в страната "Либърти Острава" (Liberty Ostrava), подразделение на "Либърти стийл груп" (Liberty Steel Group) на британско-индийския милиардер Санджив Гупта, информира Франс прес.

"Либърти Острава" обяви в началото на месеца, че е обявила за продажба дейностите си с в обекта в Острава, в източната част на Чехия заради "твърде изискващите" условия на засегнатия от кризата пазар на стомана.

"Решението за фалита влиза в сила от момента на публикуване в регистъра за несъстоятелност", обяви днес регионалният съд в Острава. 

"Либърти Острава" обяви по-рано, че неуредените ѝ дългове са надвишили 5 милиарда крони (214 милиона долара) и е подала молба за несъстоятелност.

Чешкото правителство съобщи междувременно, че

търси купувач за компанията, която е голям работодател в региона. За нея работят около 5000 души.

"Либърти" изключи своята доменна пещ в Острава през октомври и нареди на по-голямата част от служителите си да останат вкъщи през декември, след като местният доставчик на електроенергия "Тамех" спря доставките заради натрупаните задължения.

Служителите на "Либърти“ ще получат обезщетения от държавата.

"Либърти" купи завода в Острава от световния лидер в стоманодобивния сектор "АрселорМитал" (ArcelorMittal) през 2019 г.

През април компанията се съгласи на план за преструктуриране с кредиторите, но два месеца по-късно обяви, че го изоставя.

Стоманодобивната промишленост бе засегната от спада на търсенето, по-високите разходи за електроенергия, по-евтиния внос от Азия и призивите за по-екологично производство.