Фалстарт на делото за продажбата на Царските конюшни

Подсъдими са бившият областен управител Веселин Пенев и оценителката Юлия Димитрова -Цекова

Новини
11:09 - 07 Август 2019
1959
Фалстарт на делото за продажбата на Царските конюшни

Пореден фалстарт на делото за продажбата на Царските конюшни в София. Причината- адвокатите на бившия областен управител са в отпуск и не се явиха в съдебната зала.
Подсъдими са бившият областен управител Веселин Пенев и оценителката Юлия Димитрова -Цекова. Пенев е обвинен в умишлена безстопанственост и неизгодни сделки. Имотът е бил е оценен и продаден на значително по ниска цена - близо 660 000 лв без ДДС, или по 90 евро на квадрат. 
Реалната му цена възлизала на близо 11 милиона лева. Така според държавното управление обвинение щетите за държавния бюджет възлизат на над 10 милиона. Пред Канал 3 Веселин Пенев заяви, че не извършил никакви незаконни дейности. Отрече също да се познава и с другата обвиняема. За първи път видял Юлия Димитрова -Цекова в съдебната зала преди години. 
В началото на годината спецсъда върна делото на прокуратурата заради процесуални нарушения. Преди това Софийския градски съд на два пъти отлагаше старта на процеса. След промените в НПК от 2017 г. делото беше поверено на магистратите от спецсъда. Следващият опит за започване на делото е за края на септември.