Фандъкова и Манолова получили вота на "средния" софиянец

Тъмносините избрали масово квадратчето "Не подкрепям никого"

Новини
16:21 - 04 Ноември 2019
2473
Фандъкова и Манолова получили вота на "средния" софиянец

Двете кандидатки за кмет на София - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова са получили гласовете на сходен тип избиратели, сочи проучване на „Галъп интернешънъл”. Социолозите смятат, че вотът за ГЕРБ поначало е идентичен с профила на „средния” българин, а този за Манолова за втория тур наистина е заприличал на „общ фронт”, т.е. също е представителен за „средния” софиянец. И за двете кандидатки, повечето гласували са жени.

Основната и единствена разлика между вотовете за Фандъкова и Манолова е по отношение на партийната подкрепа. 80% от вота за Фандъкова идва от партийни привърженици на ГЕРБ. Други около 10% идват от ДБ. Останалите са от различни други формации. При Манолова пък само половината вот на този тур идва от хора от БСП. 16% са от ДБ, а една десета са привърженици на новия проект на Слави Трифонов. Останалите са от други формации.

Според изводите от изследването, всички основни електорати в различна степен са подкрепили по-скоро Манолова. Това е особено отчетливо при електората на Борис Бонев - той е гласувал в съотношение повече от две към едно в полза на Манолова. Около една четвърт са отишли при "Не подкрепям никого". Квадратчето „Не подкрепям никого” е било предпочетено от привържениците  електората на Борислав Игнатов.

По първи изчисления, около 40 хиляди привърженици на Игнатов са излезли на балотаж, а на първи тур - около 55 хиляди. 30 хиляди привърженици на Бонев са излезли сега срещу 50 хиляди на първия тур.

Излезли са около половината от привържениците на Джамбазки. Малко повече от половината от тях са подкрепили Мая Манолова, а около една трета - Йорданка Фандъкова.